«Δώσε μου την ηρεμία για να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω – όπως το Feed μου στο Facebook». Έτσι ακριβώς θα μπορούσε να πηγαίνει η περίφημη Προσευχή της Γαλήνης.

Εκτός, όπως υποστηρίξαμε σε άρθρο τον Ιανουάριο, από το γεγονός ότι είναι δύσκολο να αποδεχτούμε πόσο λίγο ελέγχουμε τις ροές κοινωνικών μέσων και τους αλγόριθμους που τα τροφοδοτούν. Αυτά τα ατελείωτα feeds, η κύρια πηγή ειδήσεων και πληροφόρησης για πολλούς, δεν πρέπει να είναι μόνο υπό τον έλεγχο μηχανών που τροφοδοτούνται από εταιρείες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Facebook ανταποκρίνεται και… συμφωνεί;

Αυτή την εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε μία νέα μπάρα η οποία θα εμφανίζεται στην κορυφή των newsfeeds μας. Θα επιτρέπει να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ της αλγοριθμικής τροφοδοσίας μέσω Facebook και της πλήρως διατεταγμένης ροής με αντίστροφη χρονολογική σειρά. Σε ένα άρθρο, όπου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές ενώ γενικά υπερασπιζόταν τους αλγόριθμους του Facebook, o Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας και υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της, είπε ότι εργάζονται ώστε να προσφέρουν στους χρήστες καλύτερο έλεγχο της σχέσης τους με τον αλγόριθμο.

«Πιστεύω ότι οι έλεγχοι που έχουμε εισάγει κατά το παρελθόν ήταν αρκετά φιλικοί προς τον χρήστη; Όχι, προφανώς όχι», ανέφερε ο Κλεγκ σε δηλώσεις του προς την Wall Street Journal. «Είμαστε σε ένα ταξίδι. Υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον για να ενισχύσουμε τόσο την αίσθηση ανθρώπινης ελευθερίας, όσο και έναν τεχνικά πιο εύχρηστο έλεγχο», συμπλήρωσε.

Φυσικά, αν παίρναμε μία σοκολάτα κάθε φορά που ακούγαμε μία υπόσχεση με μεγάλο αντίκτυπο σαν αυτή του στελέχους του Facebook, θα ήμασταν ο Γουίλι Γουόνκα, ο χαρακτήρας από το «Εργοστάσιο σοκολάτας». Αλλά, μετά τη συζήτησή της με τον Νικ Κλεγκ, η Τζοάνα Στερν της Wall Street Journal αναφέρει ότι ψάχνοντας τα ίδια τα νέα εργαλεία, είχε την αίσθηση ότι το Facebook είναι έτοιμο να μας δώσει λίγο περισσότερο έλεγχο και κάποια διαφάνεια στον τρόπο που βλέπουμε, όσα βλέπουμε. Ναι, η λέξη κλειδί είναι το «λίγο».

Σαφέστερος και πιο προσβάσιμος χειρισμός

Ξεκινώντας από την Android εφαρμογή του Facebook, για να ακολουθήσουν σύντομα η εφαρμογή για iPhone και η web έκδοση, θα έχουμε τρεις επιλογές τροφοδοσίας (feeds):

  • Το Home feed, μία πλήρως αλγοριθμική ροή περιεχομένου που το Facebook θεωρεί ότι θα θέλουμε να βλέπουμε
  • Το Recent feed, μία κατάταξη όλων των posts από τους λογαριασμούς που ακολουθούμε, με αντίστροφη χρονολογική σειρά
  • Το Favorites feed, το οποίο θα μας εμφανίζει αναρτήσεις από έως και 30 φίλους και σελίδες που έχουμε μαρκάρει σαν «αγαπημένες».

Ενώ μπορούσατε να φτάσετε σε αυτές τις ροές στο παρελθόν, έπρεπε να ανακαλύψετε μενού πιο συγκεχυμένα από ένα πιλοτήριο αεροπλάνου. Ως εκ τούτου, η νέα μπάρα είναι μια σημαντική βελτίωση.

Αλλά αυτό που το Facebook δεν μας δίνει είναι η ικανότητα να κρατήσεις το feed της επιλογής σου – εκτός και αν η επιλογή σου είναι αυτή του αλγοριθμικού Home feed. Εάν κάνεις κάποια άλλη επιλογή και στη συνέχεια κλείσεις την εφαρμογή, θα επιστρέψεις στην επιλογή Home όταν την ανοίξεις ξανά. Το Twitter έχει παρόμοια ρύθμιση, αλλά κρατάει την τελευταία επιλογή feed που είχες επιλέξει.

Όταν ο Κλεγκ ρωτήθηκε γιατί η επιλογή feed του χρήστη δεν μπορεί να παραμένει σταθερή, απάντησε ότι το Facebook θεωρεί ότι το αλγοριθμικό feed «παρέχει καλύτερη εμπειρία χρήσης». Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχει μία λογική αντιπαράθεση σχετικά με τις default ρυθμίσεις και δεν πρόκειται να εικάσω ότι το που βρισκόμαστε σήμερα θα είναι και το σημείο στο οποίο θα καταλήξουμε τελικά».

Είπε επίσης ότι το Facebook σκέπτεται και ορισμένους βαθύτερους ελέγχους, ειδικά γύρω από την ικανότητα προσαρμογής επιμέρους θεμάτων που μπορεί να βλέπουμε στο feed μας.

«Εξετάζουμε τη δυνατότητα των χρηστών να λένε ότι θέλουν περισσότερο ή λιγότερο περιεχόμενο από συγκεκριμένα είδη αναρτήσεων, όπως φίλους, ομάδες ή σελίδες ή πιθανώς να προχωρήσουν περισσότερο – ακόμη και, ξέρετε, θα μπορούσατε να ενεργοποιήσετε το καντράν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι περιεχομένου», είπε ο Κλεγκ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, είπε, απόρριψη πολιτικών θεμάτων και επιλογή των αθλητικών, για παράδειγμα.

Διαφάνεια του αλγόριθμου

Επιπρόσθετα με την παροχή περισσότερου ελέγχου στους χρήστες, το Facebook υπόσχεται να μας λέει και περισσότερα πράγματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του αλγόριθμου – γιατί βλέπουμε τα πράγματα που βλέπουμε και γιατί συγκεκριμένα πράγματα προτείνονται σε εμάς.
Ένα μικρό βήμα ήταν η τοποθέτηση του πλήκτρου «Γιατί βλέπω αυτό το θέμα» στη δεξιά γωνία των προτεινόμενων αναρτήσεων. Ήδη αυτό συνέβαινε με τις διαφημίσεις και αρκετά ακόμη posts στο feed μας.

Ο κ. Κλεγκ πιέστηκε από την WSJ για το λόγο που το κοινό χρειάζεται περισσότερο έλεγχο και περισσότερη διαφάνεια: την υπεροχή του κλικ ακόμη και για περιεχόμενο που είναι επικίνδυνο και μπορεί να βρεθεί στο Facebook, όπως εξτρεμισμός, θεωρίες συνωμοσίας, παραπληροφόρηση και άλλα.

Η απάντησή του ήταν ότι αυτό που είναι λάθος είναι «αυτή η απεικόνιση ότι είναι απλώς ένα πολύ, πολύ ακατέργαστο είδος συστήματος που το κουτάλι τροφοδοτεί τα πιο δυσάρεστα, δηλητηριώδη εμπρηστικά πράγματα, έτσι ώστε κατά κάποιον τρόπο να πάρουμε μια δόση ζάχαρης ή κάποιες συναισθηματικές, θυμωμένες αντιδράσεις».

Ενώ το συναισθηματικό περιεχόμενο και αυτό που κυνηγάει τα κλικ, προκαλεί περισσότερα σχόλια και αντιδράσεις, λέει ο Κλεγκ, το Facebook αφαιρεί περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες, επισημαίνει το περιεχόμενο που είναι χαμηλής ποιότητας και προσπαθεί να προωθήσει περιεχόμενο με περισσότερο νόημα. Ένα διαρκές προϊόν, υποστηρίζει ο Νικ Κλεγκ, το οποίο δεν μπορεί να «ταΐζει τους ανθρώπους με το κουτάλι σκουπίδια απλά για να τους έχει δεσμευμένους στην πλατφόρμα για περισσότερα 10 ή 15 λεπτά κάθε ημέρα». Για να προσθέσει ότι «είναι κρίσιμο, οι άνθρωποι που πληρώνουν το φαγητό στο τραπέζι μας, οι διαφημιστές, δεν το θέλουν αυτό».

Ούτε το τοξικό περιεχόμενο είναι αντιπροσωπευτικό αυτού που βλέπει η πλειονότητα των ανθρώπων στο Facebook, πρόσθεσε. «Νομίζω ότι η πιο δημοφιλής ανάρτηση στο Facebook στις Η.Π.Α. τις προηγούμενες ημέρες ήταν το βίντεο αυτής της μητέρας αρκούδας που προσπαθούσε να κάνει τα μωρά της να διασχίσουν ένα δρόμο».

Δεν αμφιβάλουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβληματικές αναρτήσεις που έκαναν τον γύρο εκατομμυρίων λογαριασμών εκείνη την ίδια ημέρα.

Πέρα από αυτά, είπε ότι το Facebook θα λάβει σειρά μέτρων ώστε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου που βλέπουμε, μέσα στον επόμενο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης διαφάνειας στον τρόπο που διαχέεται το προβληματικό περιεχόμενο ώστε αυτό να μειωθεί, δημοσιεύοντας περισσότερα για τα σήματα που καθοδηγούν τη διαδικασία κατάταξης των Ειδήσεων και τη σύνδεση ατόμων με ελεγμένες πληροφορίες σε περισσότερους τομείς όπου υπάρχει «σαφές κοινωνικό όφελος», όπως η επιστήμη του κλίματος και η φυλετική δικαιοσύνη.

Οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να ενθαρρύνονται από όλα αυτά, όπως επίσης και από τους άλλους νέους ελέγχους.

Αυτό που αναδύεται εδώ και σε ολόκληρο τον κλάδο είναι μια κίνηση για την δύναμη του περιεχομένου που βλέπουμε και των δεδομένων που κοινοποιούμε. Αυτό περιλαμβάνει το iOS 14.5, την επικείμενη τελευταία ενημέρωση στο λειτουργικό σύστημα κινητής τηλεφωνίας της Apple, το οποίο θα παρέχει νέα στοιχεία ελέγχου σε εφαρμογές που παρακολουθούν τους χρήστες για διαφήμιση – συμπεριλαμβανομένου του Facebook. (Το Facebook δεν είναι πολύ χαρούμενο για αυτά τα στοιχεία ελέγχου.)

Είναι μόνο ο έλεγχος που θέλουμε; Όχι, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους ελέγχους που μας δίνονται. Προχωρήστε λοιπόν και αλλάξτε τη ροή σας στο Facebook στο Recent και θυμηθείτε την υπόλοιπη προσευχή που αναφέραμε στην αρχή: «Δώσε μου το κουράγιο να αλλάξω τα πράγματα που μπορώ –και σοφία για να ξέρω τη διαφορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners