Την εχθρική πολιτική που εφαρμόζει το Λονδίνο σε Ευρωπαίους που αναζητούν εργασία στη Βρετανία φέρνει στη δημοσιότητα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian.

Όπως καταγγέλλουν ταξιδιώτες, οι ευρωπαίοι πολίτες οδηγούνται είτε σε κέντρα μεταναστών προς απέλαση ή κρατούνται σε χώρους αεροδρομίου χωρίς φυσικά να έχουν τη δυνατότητα για αναζήτηση εργασίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η συμπεριφορά του Λονδίνου είναι ταπεινωτική και η εμπειρία της απέλασης τραυματική και έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες του υπ. Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες κάτοχοι βίζας έχουν το δικαίωμα για αναζήτηση εργασίας στο νησί.

Ωστόσο, επικρατεί σύγχυση για το εάν τελικά οι Ευρωπαίοι μπορούν να εξερευνήσουν τη βρετανική αγορά εργασίας και στη συνέχεια να επιστρέψουν στη χώρα τους με προσφορά για δουλειά, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας.

Πάντως, γεγονός είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών – από τότε που το Brexit τέθηκε σε ισχύ – δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα κέντρα κράτησης μεταναστών. Ως εκ τούτου, παραμένει σε ισχύ το πόσοι έχουν τεθεί σε κράτηση και πόσοι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τα προξενεία τους.

Οι καταγγελίες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον 12 Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως νεαρές γυναίκες, συνελήφθησαν και εκδιώχθηκαν μόνο στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ για πάνω από 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα. Ορισμένοι από αυτούς οδηγήθηκαν στο κέντρο Μπενφορντσάιρ, όπου υπάρχει και φόβος διασποράς του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολίτες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας έχουν κρατηθεί είτε σε αεροδρόμιο είτε σε κέντρο κράτησης μεταναστών.

Δύο Ισπανίδες τέθηκαν υπό κράτηση στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στις 2 και 3 Μαΐου, αφότου έφτασαν με διαφορετικές πτήσεις από Βαλένθια και Μπιλμπάο. Όπως καταγγέλλουν και οι δύο, υπήρχαν και πολίτες από άλλες χώρες υπό κράτηση.

Η Μαρία, 25 ετών από τη Βαλένθια, πίστευε πως θα αφεθεί ελεύθερη, κάπως είχε λάβει άδεια και είχε εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά το παρελθόν. Η νεαρή γυναίκα κατήγγειλε ότι οι συνοριοφύλακες της είπαν ότι θα την απελάσουν και γι’ αυτό το λόγο προσφέρθηκε να πληρώσει για πτήση επιστροφής την ίδια ημέρα και να αποχωρήσει. Αντ’ αυτού, εστάλη στο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου έμεινε για τρεις ημέρες, χωρίς να της εξηγήσουν τι θα της συμβεί στο κέντρο και χωρίς δικαίωμα να ζητήσει νομική βοήθεια.

Αργότερα, αφέθηκε ελεύθερη και διατάχθηκε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της αδερφής της στο νοτιοανατολικό Λονδίνο έως τις 17 Μαΐου.

Η έτερη νεαρή κοπέλα, Ευγενία, 24 ετών από το Μπιλμπάο, κατήγγειλε πως στο Γκάτγουικ της πήραν το κινητό και την έθεσαν υπό κράτηση σε δωμάτιο για 24 ώρες, μαζί με άλλα έξι άτομα. Τότε, την έβαλαν και πάλι σε πτήση για τη Βαρκελώνη, μαζί με μια άλλη Ισπανίδα που επίσης είχε φτάσει για συνέντευξη για δουλειά.

Ο Λουκ Πάιπερ, πρώην δικηγόρος μετανάστευσης που εργάζεται με μία ομάδα που παρακολουθεί το πώς η Βρετανία φέρεται σε Ευρωπαίους πολίτες, ειδικά μετά το Brexit, καταγγέλλει ότι οι κανόνες προκαλούν μεν σύγχυση, ωστόσο η υπηρεσία φύλαξης συνόρων είναι έντονα επιθετική.

Όπως λέει, δεν υπήρχε κανένας λόγος να στείλει κάποιον σε κέντρο μεταναστών, εάν υπάρχει οικογένεια που μπορεί να τους φιλοξενήσει μέχρι την απέλαση.

Για το θέμα έχει σταλεί επιστολή και στην πρόεδρο της Κομισιό,ν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες είναι ξεκάθαροι και ότι μπορεί κάποιος εύκολα να τους βρει στο διαδίκτυο.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το πνεύμα και τους όρους της συμφωνίας που έχουμε με την ΕΕ» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».