Οι αυξανόμενες ενδείξεις ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2021 μετριάσθηκαν από την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επίπεδα του εθνικού και εταιρικού χρέους. Ανάλυση των FT με τους δείκτες υψηλής συχνότητας –λιγότερο συνολικού αλλά περισσότερο έγκαιρου μέτρου δραστηριότητας απ΄ ό,τι τα επίσημα στοιχεία- δείχνουν μεγάλες αυξήσεις στις αγγελίες αναζήτησης εργασίας, κρατήσεις διακοπών και επισκέψεις σε εκδηλώσεις διασκέδασης. Η μεταποίηση επίσης συνεχίζει να προοδεύει, όπως δείχνει ο δείκτης καταγραφής αποστάσεων στα γερμανικά φορτηγά, ο οποίος ξεπέρασε τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Το αισιόδοξο κλίμα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αντανακλάται επίσης στις εκθέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών εταιρειών. Εν μέσω αυτών των ενθαρρυντικών στοιχείων, η ΕΚΤ προχώρησε σε μια κίνηση προειδοποίησης. Παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία για την ανάπτυξη –που προβλέπεται να φτάσει το 4,3% φέτος και το 4,4% το 2022- η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε για την κληρονομιά που θα αφήσει η πανδημία με το υψηλότερο χρέος και τους ασθενέστερους ισολογισμούς. Εάν τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπισθούν, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη θα καταλήξει σε «απότομες διορθώσεις των αγορών και σε χρηματοπιστωτικές πιέσεις, ή θα οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο ασθενούς οκονομικής ανάκαμψης”. Εάν αυτό το σενάριο δεν ακούγεται πολύ τρομακτικό, η ΕΚΤ φρόντισε να επαναφέρει το φάντασμα των εταιρικών ζόμπι –λεγεώνων ζωντανών-νεκρών εταιρειών που παραμένουν ζωντανές με φθηνά δάνεια και κρατική βοήθεια.

Η συντήρηση των εταιρειών ζόμπι μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματική κατανομή κεφαλαίου, όμως θέτει και μεσοπρόθεσμους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν οι κίνδυνοι αυτοί δεν τιμολογηθούν σωστά, ανέφερε η ΕΚΤ. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου περί «τσουνάμι» πτωχεύσεων από τη στιγμή που θα αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας. Ο Μάρτιν Αρνολτν, του γραφείου των FT στην Φραγκφούρτη, επισημαίνει ότι η ΕΚΤ με την παρέμβαση αυτή παραδέχθηκε ότι είναι ώρα να τεθεί το κρίσιμο ερώτημα: θα εστιασθούν οι προσπάθειες της επόμενης ημέρας στη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, αφήνοντας τα ζόμπι να αναπαυθούν εν ειρήνη;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή