Αθλητισμός και πολιτική μπλέκουν για ακόμη μια φορά τις μοίρες τους  σε ένα παιχνίδι έντονης γεωπολιτικής σημασίας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Δύση.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουκρανίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας με την παρουσίαση της νέας εμφάνισης της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας η οποία εμφανίζει χάρτη της Ουκρανίας που περιλαμβάνει την Κριμαία, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014. Η Μόσχα θεωρεί την χερσόνησο κομμάτι της χώρας, ενώ διεθνώς αναγνωρίζεται ως κομμάτι της Ουκρανίας.

Τη νέα εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου παρουσίασε επίσημα την Κυριακή, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook ο επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουκρανίας Αντρέι Πάβελκο.

Το μπροστινό μέρος της κίτρινης φανέλας εμφανίζεται ο χάρτης της Ουκρανίας με λευκό χρώμα, ενώ στο πίσω μέρος αναγράφεται το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία!». Μέσα από τη φανέλα υπάρχει το σύνθημα «Δόξα στους ήρωες!» Και οι δύο φράσεις χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία ως επίσημος στρατιωτικός χαιρετισμός.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε ότι η επιλογή της Ουκρανίας για την εμφάνιση ήταν δικαίωμα των οργανωτών της διοργάνωσης. Ερωτηθείς κατά πόσον η φανέλα της Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα σε περίπτωση που οι ομάδες των δύο χωρών συναντηθούν στη διάρκεια των νοκ-αουτ αγώνων της δοργάνωσης, ο Πέσκοφ δήλωσε: «Το άθλημα είναι άθλημα, και πρέπει να σταθούμε πέραν από την υποκίνηση μίσους ανάμεσα στους Ρώσους και του Ουκρανούς.»

Ο Ντμίτρι Σβάϊτσεφ, ρώσος βουλευτής, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορεία RIA ότι το σχέδιο της ουκρανικής φανέλας ήταν «πολιτική προπαγάνδα,» για να προσθέσει ότι η εμφάνιση χάρτη της Ουκρανίας «που περιλαμβάνει ρωσική περιοχή είναι παράνομη.»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στα social media ότι τα συνθήματα πάνω στις φανέλες ήταν εθνικιστικά και ότι το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία!», «Δόξα στους ήρωες!» απηχούν την κραυγή των Γερμανών ναζί.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο δήλωσε ότι της άρεσε η φανέλα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter: «Μου άρεσε πραγματικά η νέα εμφάνιση της ομάδας μας. Μπορώ να πω σε όσους φωνάζουν επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά μας, ή τους επίσημους χαιρετισμούς μας: Εμεις δεν θα επιτρέψουμε τις προσβολές στα εθνικά μας σύμβολα!»

Οι σχέσεις Μόσχας-Κίεβου επιδεινώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη της αυτονομιστικής επανάστασης στην ανατολική Ουκρανία υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, το 2014. Η Ουκρανία παίζει τον εναρκτήριο αγώνα της στο Euro 2020 απέναντι στην Ολλανδία στις 13 Ιουνίου στο Αμστερνταμ, ενώ βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Αυστρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η Ρωσία αντιμετωπίζει το Βέλγιο στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Ιουνίου, ενώ βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τη Δανία και τη Φινλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι