Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι ήταν στην αρχή της πανδημίας για δύο λόγους, ανέφερε στο CNBC ο Τζέρνι Όμαχεν, αναλυτής της Goldman Sachs.

«Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνονται από έτος σε έτος», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τις κρίσεις του 2008 και του 2011 και ήταν ένα από τα στοιχεία που περιόριζαν την κερδοφορία.

Ο Όμαχεν υπογράμμισε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, είναι διαρθρωτικός, καθώς αρκετές τράπεζες έχουν αναλάβει προσπάθειες περιορισμού των κινδύνων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο δεύτερος λόγος για τη βελτίωση των ισολογισμών «είναι απλώς η πραγματικότητα των γεγονότων, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι είχαμε σημαντική δημοσιονομική και νομισματική υποστήριξη για την οικονομία και για τις εταιρείες».

Μεσούσης της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρότειναν διαφορετικά μέτρα για την αποφυγή μιας ευρύτερης οικονομικής κατάρρευσης. Αυτά τα βήματα δημοσιονομικής τόνωσης έχουν αποτρέψει ένα μεγάλο κύμα αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την ΕΕ κι ως εκ τούτου αποτρέπουν την επιδείνωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επιπλέον, υπήρξε επίσης ένα τεράστιο ποσό νομισματικών κινήτρων για τον περιορισμό του οικονομικού σοκ από τα lockdown και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από την κορυφή του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ (1,22 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2016 σε περίπου 550 δισεκατομμύρια ευρώ στα μέσα του 2020 . Αυτό το τελευταίο επίπεδο NPL αντιπροσώπευε σχεδόν το 3% του συνολικού επιπέδου των δανείων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στα μέσα του 2020.

Ωστόσο, το εποπτικό σκέλος της ΕΚΤ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα των ισολογισμών των τραπεζών στο μέλλον.

«Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία είναι πιθανό να προκαλέσει απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων: κάτω από ένα σοβαρό αλλά εύλογο σενάριο θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδα έως και 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2022», δήλωσε ο εποπτικός φορέας τον ιστότοπό του.

Μιλώντας στο CNBC τον περασμένο μήνα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκουίνδος είπε ότι τα 19 έθνη που μοιράζονται το ευρώ αντιμετωπίζουν οικονομικούς κινδύνους που είναι αυξημένοι και άνισα και πιο στοχοθετημένα κίνητρα θα μπορούσαν να απαιτηθούν καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ημιαγωγοί: Νέα μονάδα παραγωγής στη Σιγκαπούρη από την GlobalFoundries
Διεθνή |

Νέα μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στη Σιγκαπούρη από την GlobalFoundries

Το νέο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης και με από κοινού χρηματοδότηση με σταθερούς πελάτες - Πάνω από 4 δισ. δολάρια η επένδυση

Η άλλη όψη της πανδημίας: Και οι πλούσιοι έσονται… πλουσιότεροι
Διεθνή |

Η άλλη όψη της πανδημίας: Και οι πλούσιοι έσονται… πλουσιότεροι

Σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse, παρά την υγειονομική και οικονομική κρίση της πανδημίας, ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε το 2020 και ο πλούτος των νοικοκυριών «αυγάτισε» στα 418,3 τρισ. δολάρια

San Francisco Fed: Η κλιματική αλλαγή συνιστά ρίσκο που η Fed δεν μπορεί να αγνοεί
Green |

«Η κλιματική αλλαγή συνιστά ρίσκο που η Fed δεν μπορεί να αγνοεί»

Σύμφωνα με την Μέρι Ντάλι, δεν είναι θέμα πράσινου ακτιβισμού, αλλά έχει να κάνει με το χρέος της Fed να προστατεύει την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, που επηρεάζονται σαφώς από το ντόμινο των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής