Για τέσσερις εβδομάδες ακόμη αναμένεται να παρατείνει η βρετανική κυβέρνηση τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα έδειχναν χαλάρωση μετά τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως μεταδίδει το BBC στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για αναγκαστική απόφαση εξαιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η ταχεία αύξηση των μολύνσεων από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που εντοπίστηκε στην Ινδία, το οποίο πλέον αποτελεί το 90% των κρουσμάτων. Έτσι, αναβάλεται για την ώρα το στάδιο τέσσερα του οδικού χάρτη της βρετανικής κυβέρνησης για άρση των περιορισμών και αναμένεται να παραμείνουν κλειστές οι παμπ και τα νυχτερινά κέντρα και να παραταθεί και η τηλεργασία όπου αυτό είναι εφικτό.

Αξιωματούχοι στο χώρο της υγείας πιστεύουν πως το στέλεχος αυτό είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος που είχε κυριαρχήσει προηγούμενα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από την COVID-19.

Ο Τζόνσον αρνήθηκε να διαψεύσει προτάσεις που παρουσιάστηκαν στα βρετανικά ΜΜΕ αναφορικά με την καθυστέρηση της λήξης του λοκντάουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα, δηλώνοντας ότι κατά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε «σοβαρή ανησυχία» σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων και τις νοσηλείες.

Σήμερα οι ανακοινώσεις

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα δεδομένα, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ο σωστός χρόνος για να ενημερώσουμε τον καθένα για το τι θα πράξουμε με την 21η Ιουνίου είναι η αυριανή ημέρα (σ.σ.: σημερινή)», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους κατά τον χθεσινό τερματισμό των εργασιών της συνόδου των ηγετών της G7.

«Αυτή είναι η ημέρα που θα ανακοινώσουμε το συνολικό πακέτο των πληροφοριών, ώστε ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει τα πάντα», πρόσθεσε.

Χθες Κυριακή, η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα είναι μη αναστρέψιμη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πάντα θα ενεργεί με προσοχή.

Η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών δρομολογείται παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 41 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 56% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τα δεδομένα διασύνδεσης μεταξύ της μετάδοσης του ιού και των νοσηλειών.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αποδυναμώσει τη διασύνδεση μεταξύ της μετάδοσης και των νοσηλειών και φυσικά όσων έχουν ασθενήσει πιο σοβαρά», δήλωσε ο ίδιος,  στο BBC. «Το ερώτημα είναι, αν την έχουμε αποδυναμώσει δραστικά και την έχουμε διασπάσει», κατέληξε.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας στη Βρετανία έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που διατηρηθεί η ισχύς περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα