Η Εθνική Τράπεζα της Καμπότζης κυκλοφόρησε το ψηφιακό της νόμισμα, Bakong , τον Οκτώβριο του 2020. Έκτοτε σχεδόν 200.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι του και σχεδόν 6 εκατομμύρια έχουν επωφεληθεί από τη χρήση συνδεδεμένων τραπεζικών εφαρμογών.

Η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ανέφερε πρόσφατα την επιτυχή εφαρμογή από την Εθνική Τράπεζα της Καμπότζης του Bakong , του ψηφιακού νομίσματος (που πήρε το όνομά του από έναν ναό της αρχαίας αυτοκρατορίας των Χμερ ). Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 για να βοηθήσει στην ενίσχυση του Ριέλ των Χμερ και στη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.

Αυτό το σχέδιο έχει αποδειχθεί επιτυχές. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το World Economic Forum, επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 200.000 χρήστες του ψηφιακού πορτοφολιού Bakong, ενώ περισσότεροι από 5,9 εκατομμύρια χρήστες έχουν επωφεληθεί έμμεσα μέσω της χρήσης διαδικτυακών τραπεζικών εφαρμογών που συνδέονται με το σύστημα.

Σύμφωνα με το Nikkei, περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια συναλλαγές Bakong καταγράφηκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, συνολικής αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αποδεικνύει ότι μέσω μιας υβριδικής χρήσης της παραδοσιακής ηλεκτρονικής τραπεζικής και της εφαρμογής ενός καινοτόμου ψηφιακού πορτοφολιού, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, οι χρήστες των τραπεζών καθώς και οι πολίτες που δεν εξυπηρετούνται θα επωφεληθούν.

Η Εθνική Τράπεζα της Καμπότζης (NBC) ανέπτυξε το σύστημα Bakong μαζί με την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας Soramitsu χρησιμοποιώντας το πλαίσιο ανοιχτού κώδικα Hyperledger Iroha blockchain. Η ευελιξία της χρήσης ενός blockchain για τη διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων επέτρεψε στην NBC και την Soramitsu να εφαρμόσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις που υποστηρίζονται από fiat του Ρίελ Χμερ και του δολαρίου ΗΠΑ, οι οποίες είναι προσβάσιμες για διατραπεζικές συναλλαγές χονδρικής καθώς και για καθημερινές πληρωμές λιανικής.

Η μείωση του κόστους και η συμμετοχή των χρηστών είναι τα σημαντικότερα οφέλη αυτού του συστήματος.

Με την ενοποίηση των τραπεζικών διαδικασιών στο πλαίσιο του Bakong, το κόστος και τα τέλη που σχετίζονται με τις διατραπεζικές συναλλαγές μειώνονται στο ελάχιστο και οι συναλλαγές από τους τελικούς χρήστες είναι προς το παρόν δωρεάν. Όσο οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες συνεχίζουν να επιτελούν τη δέουσα επιμέλειά τους μέσω της εφαρμογής του «γνωρίστε τον πελάτη σας» (KYC) και άλλων μέτρων ασφαλείας, τα οικονομικά εγκλήματα μπορούν να αποφευχθούν. Πράγματι, το μόνιμο ψηφιακό αρχείο όλων των συναλλαγών καθιστά τα συστήματα πληρωμών όπως το Bakong εύκολα ελεγχόμενα και επομένως ακατάλληλα για εγκληματικές δραστηριότητες.

Το Bakong ενισχύει επίσης τη συμμετοχή των χρηστών βοηθώντας στην ενσωμάτωση ατόμων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα εύχρηστα ψηφιακά εργαλεία και το σχεδόν ανύπαρκτο κόστος συναλλαγών δίνουν κίνητρο στους χρήστες να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στο σύστημα. Οι πληρωμές γίνονται τόσο απλές όσο η σάρωση ενός κωδικού QR και – ανάλογα με το ποσό που πραγματοποιήθηκε – η επαλήθευση του χρήστη μπορεί να γίνει μέσω SMS (αν και μεγαλύτερα ποσά απαιτούν επαλήθευση ταυτότητας από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα).

Εκτός από τα εγχώρια οφέλη του, το σύστημα Bakong επιτρέπει νέα και πιο αποτελεσματικά μοντέλα για διασυνοριακές πληρωμές. Σε μια συνέντευξη στο Nikkei, ο γενικός διευθυντής του NBC εξήγησε ότι πολλές γυναίκες που αναζητούν ευκαιρίες εργασίας μεταναστεύουν από την Καμπότζη στη Μαλαισία. Με τη διασυνοριακή εφαρμογή του Bakong, αυτές οι γυναίκες θα μπορούσαν να στείλουν χρήματα στο σπίτι τους και να μειώσουν την απώλεια κεφαλαίων στα τέλη συναλλαγών, ενώ θα αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία στη διαδικασία.

Σύμφωνα με το WEF το Bakong είναι ένα παράδειγμα για το πώς ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση ενός τοπικού νομίσματος, στην ενίσχυση της συμμετοχής των χρηστών και στη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες. Αν και η πολιτική, η γεωπολιτική, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να περιορίσουν την ισχυρή οικονομική ανεξαρτησία στις αναδυόμενες αγορές, η Καμπότζη έχει κάνει ένα βήμα μπροστά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;