Project Syndicate 

Πριν από λίγες μέρες, έλαβα ένα email από έναν άνδρα που μου άσκησε κριτική για τον σκεπτικισμό μου σχετικά με την επένδυση σήμερα σε κατοικία. Είπε ότι είναι πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο οποίος στη συνέχεια έγινε χρηματιστής και τραπεζίτης πριν συνταξιοδοτηθεί πρόσφατα. «Εσείς, ως μορφωμένο άτομο», έγραψε, «θα πρέπει να βοηθάτε και να προωθείτε την ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας».

Απαντούσε στην προειδοποίησή μου για μια φούσκα στις τιμές των κατοικιών σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους Δείκτες Τιμών Κατοικίας της S&P CoreLogic Case-Shiller, οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ 19,7% το περασμένο έτος και τώρα φαίνονται πολύ ασταθείς. Μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω για λίγο, αλλά αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από σοβαρές μειώσεις. Ωστόσο, ο συγγραφέας του μηνύματός μου είχε τουλάχιστον εν μέρει δίκιο σχετικά με το τι έπρεπε να πω στο κοινό σχετικά με την αγορά σπιτιού.

Αλλά, η επένδυση σε κατοικίες σε ακμάζουσες τοποθεσίες μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλές μακροπρόθεσμο στοίχημα όσο πολλοί φαίνεται να πιστεύουν. Οι πραγματικές τιμές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 36% σε εθνικό επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Φεβρουάριο του 2012, λόγω της Μεγάλης Υφεσης, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά 71% σε επίπεδο 10% πάνω από το ανώτατο όριο του 2005.

Ακόμη και στα υψηλά επί του παρόντος επίπεδα τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να έχει νόημα για όσους επιθυμούν να έχουν το δικό τους σπίτι και θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η ιδιοκατοίκηση μπορεί να ενεργοποιήσει πλεονεκτήματα όπως προτίμηση για κοινότητα, μακροχρόνιες φιλίες με γείτονες και μια αίσθηση ασφάλειας και μονιμότητας. Επιπλέον, η αγορά ενός σπιτιού με υποθήκη χρησιμεύει ως μηχανισμός αυτοελέγχου που βοηθά τους ανθρώπους να αποταμιεύουν περισσότερα.

Η πειθαρχία που επιβάλλεται στους νέους ιδιοκτήτες κατοικιών με την τακτική απόσβεση των πληρωμών στεγαστικών δανείων είναι βασικός μοχλός αποταμίευσης συνταξιοδότησης. Και οι αγοραστές μπορούν να αντισταθμίσουν μέρος του κινδύνου τους στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με δείκτη τιμών κατοικιών. Μην κάνετε λάθος: η ιδιοκτησία σπιτιού έχει σαφώς τα πλεονεκτήματά της. Αλλά οι άνθρωποι που θέλουν πραγματικά να αγοράσουν τώρα πρέπει να είναι σίγουροι ότι μπορούν να αποδεχτούν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια μάλλον ανώμαλη και απογοητευτική μακροπρόθεσμη πορεία για τις αξίες των κατοικιών.

Ο Robert Shiller είναι νομπελίστας Οικονομικών για το 2013, καθηγητής Οικονομικών στο Yale University, συνδημιουργός του δείκτη Case-Shiller Index για τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts