Αναλυτικότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των αυστριακών αρχών που αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών από την 1η Φεβρουαρίου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας της χώρας. Όσοι επιμένουν να αρνούνται να συμμορφωθούν θα αντιμετωπίζουν ποινικά(!) πρόστιμα ύψους 3.600 ευρώ.

Θυμίζουμε πως η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε, πριν περίπου τρεις εβδομάδες, πως αποφάσισε να καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς στο σύνολο του πληθυσμού, από τις αρχές Φεβρουαρίου, δίδοντας έτσι τα χρονικά περιθώρια στους ανεμβολίαστους να συμμορφωθούν. Ήταν δε, και παραμένει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που καθιστά υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς. Σήμερα, λοιπόν, σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας και η Υπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων αναφέρθηκαν με μεγαλύτερες λεπτομέρειες στο σχετικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να επικυρωθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, από την αυστριακή βουλή.

Διαβάστε επίσης: Ξεχάστε και φέτος το σκι στην Αυστρία 

Συγκεκριμένα, το νέο καθεστώς θα αφορά συνολικά όλο τον ενήλικο πληθυσμό, αλλά και όχι μόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 ετών! Εξαιρέσεις θα υπάρχουν μόνο για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και για όσους έχουν σοβαρούς ιατρικούς λόγους, τους οποίους θα πρέπει να τεκμηριώσουν και αποδείξουν.

Κάθε γύρος υποχρεωτικών δόσεων θα συνοδεύεται από χρονικό τελεσίγραφο τριμήνου για την επόμενη δόση, π.χ. από την πρώτη στη δεύτερη δόση. Μάλιστα θα δημιουργηθεί μια νέα αρχή δεδομένων, η οποία θα παρακολουθεί στενά την πορεία και καταγραφή των δόσεων για να ελέγχει την συμμόρφωση του πληθυσμού.

Όποιος πολίτης, ηλικίας άνω των 14 ετών, δεν συμμορφωθεί θα αντιμετωπίσει ποινικές(!) κατηγορίες με πρόστιμο ύψους έως 3.600 ευρώ, αν και αποφασίστηκε πως δεν θα επισύρει και την απειλή φυλάκισης. Το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι, πάντως, μικρότερο από τα νούμερα που είχαν ακουστεί που έκαναν λόγο για πάνω από 7.000 ευρώ.

Θυμίζουμε πως η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στην Ευρώπη και ευρύτερα στον δυτικό κόσμο. Μάλιστα λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων, η χώρα αναγκάστηκε, τον περασμένο μήνα, να δρομολογήσει και πάλι σε σκληρά περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας για όλο τον πληθυσμό, τα οποία θα αρχίσουν να χαλαρώνουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου. Όμως και πάλι, η χαλάρωση των μέτρων και το εκ νέου άνοιγμα καταστημάτων και εστιατορίων θα αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, με τους ανεμβολίαστους να παραμένουν σε άτυπο lockdown.

Τα μέτρα έχουν ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις και διαδηλώσεις από τους αρνητές, με πολλές πόλεις της χώρας και την Βιέννη να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης τα Σαββατοκύριακα από τις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών. Όμως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τα μέτρα που εξήγγειλε και την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών. Μάλιστα, η απόφαση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στηρίζεται και από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της χώρας, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας. Το μόνο κόμμα που έχει ταχθεί κατά των μέτρων είναι το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας που πρωτοστατεί και στις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα