Η CES 2022, ένα από τα μεγαλύτερα ραντεβού της παγκόσμιας τεχνολογίας, ξεκίνησε την Tετάρτη 5 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί εικονικά μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω των έκτακτων συνθηκών της παραλλαγής όμικρον και του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Πράγματι η παραλλαγή Όμικρον ανέτρεψε μερικά από τα σχέδια των μεγαλύτερων εκθετών, αναγκάζοντας εταιρείες όπως η Intel, η Google και η GM να φιλοξενούν εικονικές συνεντεύξεις τύπου αντί για «ζωντανές» εκδηλώσεις. Η Ένωση Τεχνολογίας Καταναλωτών (CTA), η οποία διευθύνει το CES, ακύρωσε ακόμη και την τελευταία ημέρα της έκθεσης.

Στην CES 2022 παρ’ όλα αυτά θα παρουσιαστεί μια εντυπωσιακή σειρά από νέα και ενδιαφέροντα προϊόντα, έστω και μέσω streaming για το κοινό: Από αυτόνομα αυτοκίνητα και τεράστιες νέες τηλεοράσεις μέχρι έξυπνα οικιακά gadget, το metaverse και τα NFT. Με λίγα λόγια, η CES 2022 περιλαμβάνει ό,τι έχει να προσφέρει η πιο πρόσφατη τεχνολογία.

Τεχνολογία αυτοκινήτου

Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία εστίασης της έκθεσης θα είναι το συνεχιζόμενο «ράλι» ανάμεσα στις εταιρείες με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η CES είναι τόσο έκθεση αυτοκινήτου όσο και έκθεση τεχνολογίας, και το ίδιο μπορούμε να πούμε για τη φετινή αναβαθμισμένη εκδοχή της διοργάνωσης. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από τη Hyundai έως τη Mercedes Benz και τη Fisker, είχαν δείξει τα χάι-τεκ αυτοκίνητά τους και τις ιδέες τους για την σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, και επομένως το 2022 δεν θα είναι διαφορετικό.

Η GM θα παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό pickup Silverado, το οποίο η εταιρεία λέει ότι θα έχει εμβέλεια περίπου 650 χλμ..

Όμως, το Silverado έρχεται στην αγορά με σοβαρό ανταγωνισμό απέναντί του, και πιο συγκεκριμένα το F-150 Lightning της Ford, ένα μοντέλο για το οποίο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δηλώνει ότι έχει σχεδόν 200.000 προπαραγγελίες και αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος.

Υπάρχει επίσης το Rivian RT1, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για τους καταναλωτές τον Μάρτιο. Και μετά υπάρχει το Cybertruck της Tesla, του οποίου η παραγωγή θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Η Mercedes, εν τω μεταξύ, παρουσίασε το νέο της concept Vision EQXX τη Δευτέρα, με πάνω από 1.000 χλμ αυτονομίας ανά φόρτιση.

Η CES 2022 θα μας δώσει επίσης μια ματιά στην τεχνολογία πίσω από τα μελλοντικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών αυτόνομης οδήγησης που, τελικά, θα εξασφαλίσουν ότι οι χρήστες τέτοιων οχημάτων θα μπορούν να μεταβούν από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να χρειάζεται να ρίξουν καν μια ματιά στο δρόμο!

Νέες τηλεοράσεις με μεγάλες καινοτομίες

Μπορεί τα αυτοκίνητα να είναι τα νέα αστέρια της CES, αλλά οι τηλεοράσεις εξακολουθούν να είναι μία από τις κατηγορίες προϊόντων με τις περισσότερες προβολές στην έκθεση.

Φέτος, θα παρουσιαστούν πολλά νέα προϊόντα 8K, το επόμενο βήμα στην ανάλυση των τηλεοράσεων μετά από το 4K. Κρίσιμη παράμετρος: Αν θέλετε μια τηλεόραση στο μέγεθος διαφημιστικής πινακίδας στο σπίτι σας ή κάθεστε τόσο κοντά ώστε τα μάτια σας να αγγίζουν την οθόνη, το 8K δεν είναι για εσάς.

Όσον αφορά στις διάφορες καινοτομίες των εταιρειών, η Samsung διέρρευσε ήδη τα νέα της σχέδια ανακοινώνοντας μια ενημερωμένη έκδοση της τηλεόρασης Frame με αντιανακλαστική ματ οθόνη. Η εταιρεία παρουσίασε επίσης ένα νέο τηλεχειριστήριο χωρίς μπαταρία που η Samsung λέει ότι μπορεί να φορτιστεί μέσω του ηλιακού φωτός ή απορροφώντας ενέργεια από τα ραδιοκύματα ενός router..

Αρκετή συζήτηση εκτιμάται ότι θα γίνει σχετικά με τις τεχνολογίες οθόνης, συμπεριλαμβανομένων των OLED και micro LED, που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα εικόνας από τα παραδοσιακά πάνελ LED. Αλλά και στο design θα υπάρχοιυν καινοτόμες προτάσεις, όπως της LG που κάνει το ντεμπούτο της στην rollable («αναδιπλούμενη») τηλεόρασή της, ενώ η Samsung ήδη παρουσίασε την περιστρεφόμενη τηλεόρασή της.

Τσιπ και gaming

Εταιρείες όπως η Intel, η AMD, η Nvidia και η Qualcomm θα βγουν στην εικονική σκηνή της CES 2022 παρουσιάζοντας μερικά νέα τσιπ. Η Intel αναμένεται να επιδείξει τα τελευταία της τσιπ φορητών υπολογιστών καθώς και τις αποκλειστικές κάρτες γραφικών της.

Η AMD φέρεται να είναι έτοιμη να κάνει το ντεμπούτο της στις νέες κάρτες γραφικών της, ενώ η Nvidia θα παρουσιάσει τις δικές της βελτιωτικές κάρτες. Η Qualcomm θα μπορούσε επίσης να μας δώσει μια καλύτερη ιδέα για τις στρατηγικές επαυξημένης πραγματικότητας/εικονικής πραγματικότητας και για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι gamers, από την πλευρά τους, θα πρέπει επίσης να λάβουν κάποια καλά νέα με τη μορφή μιας πληθώρας υπολογιστών παιχνιδιών και υλικού.

Metaverse και NFT

Το metaverse και τα NFT έγιναν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς όρους στην τεχνολογία και τα οικονομικά, το 2021, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Για παράδειγμα, η Samsung ανακοίνωσε ότι λανσάρει τον πρώτο εξερευνητή NFT που βασίζεται σε οθόνη τηλεόρασης στον κόσμο και που θα επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να εμφανίζουν τα NFT τους στις μεγάλες οθόνες τους.

Όσον αφορά στο metaverse, ή τουλάχιστον τα διάφορα οράματα που έχουν οι εταιρείες για το μέλλον του διαδικτυακού κόσμου, θα είναι επίσης σε πλήρη εμφάνιση κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης. Αυτό θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή νέων ακουστικών VR/ AR ή πραγματικών πλατφορμών metaverse.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί