Δημοφιλής τουριστικός προορισμός, «μαγνήτης» για διασημότητες και δισεκατομμυριούχους τα τελευταία χρόνια, η ηφαιστειογενής Χαβάη έγινε για λίγους και εκλεκτούς τροπικό καταφύγιο εν μέσω πανδημίας.

Τα προτερήματα της περιοχής, πολλά. Το ειδυλλιακό τοπίο και ο καλός καιρός. Ο τρόπος ζωής. Η γεωγραφική θέση μεταξύ Αμερικής και Ασίας και η διαρκής αεροπορική σύνδεση με τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Αλλά και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά μολύνσεων από κοροναϊό, σε μία από τις πιο απομονωμένες κατοικημένες περιοχές στον πλανήτη.

Αν και ιστορικά οι περισσότερες αγοραστές γης στην 50η αμερικανική πολιτεία στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν μέχρι πρότινος από την Καλιφόρνια, τον Καναδά και την Ιαπωνία, τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε αύξηση των επενδύσεων στη χαβανέζικη γη και εισροή αγοραστών από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς η αύξηση των φόρων ακίνητης περιουσίας να δίνει ώθηση στις πωλήσεις, αποκτούν ακίνητα και όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις, εκτινάσσοντας έτσι τις αξίες τους στα ύψη.

Μόνο μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2021, έγιναν 64 πωλήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την πολιτεία της Χαβάης, εξαπλάσιες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Καταγράφηκε, δε, ρεκόρ «χρυσών» αγοραπωλησιών άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων: τουλάχιστον πέντε για το 2021, έναντι μόλις 1-2 που αναφέρονταν μέχρι σήμερα ανά δεκαετία.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η συνολική αξία των κτηματομεσιτικών συμφωνιών αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο νησιωτικό σύμπλεγμα ξεπέρασε πέρυσι το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από 150 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2020.

Τη «μερίδα του λέοντος» στην κατοχή ακίνητης περιουσίας στη Χαβάη διεκδικούν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας.

Τζεφ Μπέζος

Η συμφωνία που προκάλεσε φρενίτιδα στην αγορά ήταν αυτή του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά και το διαζύγιό του, έριξε 78 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά έκτασης 56 στρεμμάτων στο νησάκι Μάουι.

Η τεράστια έκταση με τα τρία πολυτελή οικήματα ανήκε στον Ντάγκλας Σατς, στέλεχος στον κλάδο ενέργειας από το Κολοράντο.

Και βρίσκεται στον Κόλπο Λα Περούζ, που αποτελεί θαλάσσιο καταφύγιο στο δεύτερο αυτό μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, στο οποίο υπάρχουν δύο ηφαίστεια: το ένα πια αδρανές και το δεύτερο ανενεργό εδώ και 200 χρόνια.

Η ιδιόκτητη περιοχή του Μπέζος στο Μάουι δεν ήταν παρά η τελευταία προσθήκη σε μία μακρά λίστα ακινήτων, από την Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την Καλιφόρνια, την Κολούμπια και το Τέξας, η συνολική αξία των οποίων πλέον αγγίζει τα 600 εκατομμύρια δολάρια.

Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Από τους πιο μανιώδεις, αλλά και πιο αμφιλεγόμενους αγοραστές χαβανέζικης γης είναι ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν.

Κάτοχοι από το 2014 παραλιακής έκτασης άνω των 2.800 στρεμμάτων, με πολυτελή έπαυλη, στο Καουάι -που απέκτησαν τότε έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων- προχώρησαν μέσα στο 2021 σε αλυσιδωτές αγορές τεράστιων εκτάσεων στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης.

Πλέον, έχουν στην ιδιοκτησία του περίπου 5.600 στρέμματα γης στην περιοχή, με τεράστιες γεωργικές και προστατευόμενες εκτάσεις.

Η τελευταία προσθήκη μάλιστα περιλαμβάνει τον ταμιευτήρα Κα Λόκο, όπου το ζεύγος ανέλαβε τη δέσμευση να επισκευάσει το τοπικό φράγμα, το οποίο κατέρρευσε το 2006, προκαλώντας το θάνατο 7 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Εξ αρχής, ωστόσο, η παρουσία των Ζάκερμπεργκ στο νησί έχει  προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για «νεοαποικισμό» στο νησιωτικό πρώην βασίλειο του Ειρηνικού, που «αλώθηκε» από τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αιτία της σύγχρονης διαμάχης; Οι αξιώσεις ιδιοκτησίας μέρους της γης των Ζάκερμπεργκ από ντόπιους και ο εκτοπισμός τους από μικρές αγροτικές εκτάσεις, που οι οικογένειές τους καλλιεργούσαν εδώ και πολλές γενιές.

Η διένεξη μεταφέρθηκε στα δικαστήρια από τον ίδιο τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Εν μέσω κατακραυγής, ωστόσο, απέσυρε τις μηνύσεις και ανακοίνωσε ότι, μαζί με τη σύζυγό του, θα επιδιώξουν μέσω του διαλόγου με την τοπική κοινότητα «μια καλύτερη προσέγγιση».

Έκτοτε -ενόσω έχουν αποκλείσει με τείχος την πρόσβαση των κατοίκων του Καουάι στην παραλία μπροστά στο θέρετρό τους-  «ραίνουν» την τοπική κοινότητα με δωρεές.

Το αρνητικό κλίμα εναντίον τους πάντως παραμένει, όπως δείχνουν και οι πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά στο αίτημα προς τις αρχές της Χαβάης «να σταματήσουν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τον αποικισμό του Καουάι».

Λάρι Έλισον

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Oracle, Λάρι Έλισον, είναι από το 2020 μόνιμος πια κάτοικος του Λανάι.

Του μικρότερου από τα έξι κατοικημένα νησιά της Χαβάης, το 98% του οποίου πλέον του ανήκει.

Αγόρασε 352.000 στρέμματα έναντι μόλις 300 εκατομμυρίων δολαρίων, το 2012, από τον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο της Dole, Ντέιβιντ Μέρντοκ.

Τώρα, ο Έλισον λέει ότι έχει στόχο να μετατρέψει το νησί στην «πρώτη 100% πράσινη και οικονομικά βιώσιμη κοινότητα», κορυφαίο τουριστικό προορισμό και ουτοπία ευεξίας, μέσω της εταιρείας του Sensei.

Χρησιμοποιώντας το χαβανέζικο νησί ως «εργαστήριο» ενός ευρύτερου μοντέλου αειφορίας, έχει αναπτύξει έξι υδροπονικά θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας, σε μια έκταση άνω των 11.000 τετραγωνικών μέτρων.

Αισθητήρες και κάμερες καταγράφουν τις καιρικές συνθήκες και ελέγχουν τη χρήση νερού, ώστε να μην υπάρχει σπατάλη πόρων, ενόσω οι εγκαταστάσεις τροφοδοτούνται με ενέργεια από χιλιάδες ηλιακούς συλλέκτες της Tesla (στην οποία ο Έλισον είναι μέλος του ΔΣ).

Προϊόντα από αυτές τις φάρμες προσφέρονται εν τω μεταξύ στα εστιατόρια των δύο υπερπολυτελών ξενοδοχείων της αλυσίδας Four Seasons στο Λανάι, όπου η διανυκτέρευση στη ρετιρέ σουίτα κοστίζει 21.000 δολάρια -μακράν η πιο ακριβή σε όλη την περιοχή- και πλέον παρέχονται υψηλών προδιαγραφών και κόστους υπηρεσίες spa, που έφτιαξε η Sensei.

Συνολικά, ο Έλισον έχει επενδύσει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο νησί, πέρα ​​από την αρχική αγορά του (το 2014, ξόδεψε 41 εκατομμύρια δολάρια μόνο για ακίνητα).

Κατά τα λοιπά, η συνολική περιουσία του άγγιξε τα 122 δισεκατομμύρια δολάρια μεσούσης της πανδημίας.

«Παράδεισος» των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας

Αν και με μικρότερης κλίμακας περιουσίες από τους προαναφερθέντες, στα ειδυλλιακά νησάκια του Ειρηνικού διατηρούν επίσης ακίνητη περιουσία, μεταξύ άλλων, ο ιρανικής καταγωγής Γαλλο-αμερικανός ιδρυτής του eBay, Πιερ Ομιντιάρ,  o ιδρυτής και CEO της Dell Technologies, Μάικλ Ντελ και  ο ιδρυτής της Intel Corp., Γκόρντον Μουρ.

Για την ακρίβεια, η λίστα των πλούσιων Αμερικανών που έχουν κάνει… δεύτερο σπίτι τους τη Χαβάη ολοένα και μακραίνει, εντείνοντας τους φόβους των αυτοχθόνων για μία δεύτερη επιχειρηματική «άλωση» του τόπου τους και για πλήρη αλλοίωση του πολιτισμού τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή