Απρόσμενη άνοδο παρουσίασαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, αν και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της πανδημίας

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις νέων επιδομάτων διαμορφώθηκαν στις 230.000, ήτοι δηλαδή πάνω από τις 200.000 που ανέμεναν οι αναλυτές, αλλά και ψηλότερα από την αναθεωρημένη επίδοση των 207.000 την περασμένη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις για συνέχιση των επιδομάτων από παλαιούς ανέργους ανήλθαν σε 1,559 εκατ. ήτοι δηλαδή χαμηλότερα από τα 1,733 εκατ. που αναμενόταν.

Αν και ο δείκτης έχει ανέβει και πάλι πάνω από το «μαξιλάρι» των 200 χιλιάδων, ουσιαστικά εδώ και ενάμισι μήνα τα νούμερα παραμένουν κοντά στο κατώτερο σημείο τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Θυμίζουμε πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο δείκτης είχε καταφέρει να υποχωρήσει πρόσκαιρα κάτω και από τις 190.000, που ήταν το χαμηλότερο νούμερο από το 1969.

Αυτό σημαίνει πως παρά τις αυξομειώσεις οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παραμένουν σε επίπεδα που δείχνουν πως η αγορά εργασίας αφήνει πίσω της τα χειρότερα της κρίσης της πανδημίας. Εξάλλου και η έκθεση για την απασχόληση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, έδειξε πως ο δείκτης της ανεργίας διαμορφώθηκε στο καλύτερο από το αναμενόμενο 3,9%, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως το μέγεθος του εργατικού δυναμικού παραμένει χαμηλότερο κατά πάνω από δύο εκατ. Αμερικανούς σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, που σημαίνει πως υπάρχει ακόμη δρόμος για να καλυφθεί πριν επιτευχθεί ο λεγόμενος στόχος της «πλήρους απασχόλησης» που εντάσσεται στους στρατηγικούς σκοπούς της Fed. «Ο υψηλός πληθωρισμός συνιστά σοβαρή απειλή για την επίτευξη της πλήρους απασχόλησης» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεση του στην Γερουσία, την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή