Οι ελληνικές τράπεζες μεταμορφώνονται, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση, εξηγώντας την απόφασή της να ξεκινήσει εκ νέου την κάλυψή του συνόλου του κλάδου.

Οι συστάσεις είναι αγορά για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank, με τιμές-στόχους 4,50 ευρώ και 1,55 ευρώ, αντίστοιχα. Παράλληλα, δίνει συστάσεις διακράτησης για τις μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται τώρα στη μέση μιας μεταβατικής περιόδου, όπου τα ζητήματα του παρελθόντος από τη μία πλευρά παραμένουν βάρος, αλλά από την άλλη πλευρά, η εστίαση αρχίζει να μετατοπίζεται προς την κερδοφορία.

Το μειούμενο κόστος κινδύνου, με σαφή σύγκλιση μεταξύ όλων των τραπεζών έως το 2023-24, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση στον δανεισμό, η οποία προέρχεται από την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, είναι οι κύριοι παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Η Deutsche Bank βλέπει ότι η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE θα διαμορφωθεί περίπου στο 7% το 2023, για τις περισσότερες συστημικές, παρά τα κάπως υποτονικά έσοδα.

Οι τιμές-στόχοι

Οι νέες τιμές-στόχοι τις οποίες δίνει η γερμανική τράπεζα είναι 1,55 ευρώ για την Alpha Bank, 4,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 1,55 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 1,15 ευρώ για την Eurobank (από 0,80 ευρώ πριν). Για τις Alpha Bank και Εθνική τηρεί σύσταση Buy, ενώ για τις Πειραιώς και Eurobank τηρεί στάση hold.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή για τις τράπεζες

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Deutsche Bank κάλυπτε μόνον την Eurobank -μέχρι σήμερα- και πλέον καλύπτει το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Όπως τονίζει, συνολικά, διατηρεί μια εποικοδομητική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες, αν και κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι απίθανο να έχουν παρόμοιους δείκτες αποτίμησης με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στα top pick της τοποθετεί την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, καθώς και οι δύο παρουσιάζουν ισχυρά κεφάλαια και κάλυψη (ιδιαίτερα η Εθνική) και πιθανών καλή κερδοφορία, με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.

Η Eurobank έχει το πιο ώριμο προφίλ, αλλά θεωρείται ότι αυτό έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα θα υστερήσει σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, τα κεφάλαια και την κάλυψη και είναι έτσι δίκαια αποτιμημένη.

Πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη

Σημαντική στήριξη για τις προοπτικές του κλάδου αποτελεί, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και η ισχυρή αγορά κατοικίας.

Μετά από μια σχεδόν δεκαετή υποαπόδοση της ελληνικής οικονομίας, τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, όπως επισημαίνει, με τις επιδόσεις της να ξεπερνούν σταδιακά την ευρωζώνη το 2019 (προ πανδημίας), αλλά, το 2020, η πανδημία επιβάρυνε πολύ την ελληνική οικονομία, με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά -8,8% το 2020 έναντι -6,5% της Ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στη μεγάλη συμβολή των βιομηχανιών που σχετίζονται με τον τουρισμό στο συνολικό ΑΕΠ (πάνω από 20% προ Covid), με τον κλάδο να υποχωρεί κατά περισσότερο από 60% το 2020.

Διαβάστε επίσης: Ποιος κορωνοϊός; Οι κεντρικές τράπεζες θα είναι οι ρυθμιστές της οικονομίας το 2022

Ως αποτέλεσμα, η ανάκαμψη του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι πιθανό να είναι υψηλότερη σε σχέση με την ευρωζώνη, δεδομένου ότι η οικονομία άνοιξε και οι περιορισμοί κινητικότητας άρθηκαν, οδηγώντας σε άνοδο των ταξιδιών.

Η Deutsche Bank προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ +8,7% το 2021, έναντι 5,1% της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις