Με τη νέα κλιμάκωση της ρώσο-ουκρανικής κρίσης να αυξάνει τη μεταβλητότητα στις αγορές και να οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – παρά το πρωινό ανοδικό ξεκίνημα- στο κόκκινο, εύλογα και το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με απώλειες (-0,70%). Η αξία των συναλλαγών πάντως περιορίσθηκε στα 51 εκατ. ευρω, απόρροια και της αργίας στις αγορές των ΗΠΑ («Ημέρα των Προέδρων»), που περιόρισε τις συναλλαγές από το εξωτερικό.

Διεθνώς οι αγορές, τιμολογούν ήδη μερικώς την έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων, αλλά το ασφάλιστρο γεωπολιτικού ρίσκου θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω σε όλους τους τομείς, εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκτίμησαν σε ειδικό τους σημείωμα χθες οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs.

Χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμούν πάντως, πως η τεχνική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει θετική, ενώ η ελληνική αγορά, η οποία θα ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης, τις ροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το «γύρισμα» των τραπεζών και από τις επενδυτικές ροές σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς η χώρα θα αποκτήσει ως το 2023 την επενδυτική βαθμίδα έχει τις προϋποθέσεις να υπεραποδώσει έναντι των διεθνών αγορών, με τον εκλογικό κύκλο πάντως να παίζει τον δικό του ρόλο στα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα.

Διαβάστε επίσης: Xρηματιστήριο Αθηνών: Χάλασαν το κλίμα οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Στο ΧΑ χθες, μόλις το 27% έκλεισε με κέρδη, καθώς οι απώλειες των Coca Cola HBC (- 3,15%), Alpha Bank ( -2,03%) και η πτώση άνω του 1% των Εθνική, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Jumbo και Aegean, πίεσαν την αγορά. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Quest (+ 2,45%), Ελλάκτωρ (+1,83%) και ΔΕΗ (+1,16%) στήριξαν την αγορά, ενώ με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 18 Μαρτίου, στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Small Cap εισέρχονται οι Autohellas και η Quest Συμμετοχών, ενώ στον δείκτη micro cap θα περιληφθούν οι Αττικής, Ideal Holdings και Space Hellas.

Σύσταση «αύξηση θέσεων» (overweight ) με νέα αυξημένη τιμή στόχο στα 18 ευρω (από 16,5 ευρώ προηγουμένως) εξέδωσε για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή η Euroxx Securities, εκτιμώντας πως η εταιρεία είναι σε καλή θέση για να καλύψει ένα σημαντικό μερίδιο των νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναμένεται να προστεθούν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Για τους αναλυτές Αντρέα Σουβλερό, CFA και Βαγγέλη Καρανίκα (η μετοχή) αποτελεί εξαιρετικό αντιπρόσωπο στην ελκυστική ελληνική αγορά των ΑΠΕ, προσφέροντας ορατές ταμειακές ροές με περιορισμένους κινδύνους.

Η έρευνα

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, αύξησαν τις θέσεις τους σε μετρητά στα χαρτοφυλάκιά τους οι επαγγελματίες των αγορών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα (Φεβρουάριος 2022) της Bank of America/ Merrill Lynch στην οποία συμμετείχαν 363 fund manager, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Παρά το γεγονός πάντως πως μία επιθετική νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες, ο πληθωρισμός και οι φούσκες σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν για τους διαχειριστές τους τρεις κορυφαίους κινδύνους για τις αγορές, με την Ρώσο – Ουκρανική σύγκρουση να βρίσκεται στην 5η θέση, εντούτοις, μόλις το 30% των επενδυτών, αναμένει μία πτώση των μετοχικών αγορών το 2022.

Το 66% μάλιστα δεν «βλέπει» εφέτος bear market (μακροχρόνια πτωτική αγορά), στα χρηματιστήρια, καθώς τα εταιρικά κέρδη και οι οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, διατηρούν «αυξημένες θέσεις» στις τράπεζες (ευνοούνται από την άνοδο των επιτοκίων), σε μετρητά, σε εμπορεύματα, σε μετοχές της ευρωζώνης, στην ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη. Η μεγαλύτερη «μείωση θέσεων» σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς αφορά στις ομολογιακές αγορές, ενώ «μειωμένες θέσεις» διατηρούνται επίσης σε μετοχές τεχνολογίας αλλά και σε μετοχές των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές