Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την πορεία του δείκτη S&P 500 μέσα στη χρονιά προχώρησε η Goldman Sachs. Πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση μέσα σε μόλις ένα μήνα, από την αμερικανική τράπεζα, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διάβρωση που προκαλεί στις οικονομίες η ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα η τράπεζα σε σημείωμα της τοποθέτησε τον δείκτη στις 4.700 μονάδες μέχρι τα τέλη της χρονιάς, από τις 4.900 μονάδες της προηγούμενης εκτίμησης της. Μόλις δε, τον περασμένο μήνα η τράπεζα είχε ήδη κατεβάσει τον πήχη από τις 5.100 μονάδες, με δεδομένο ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού είχε καταστήσει μονόδρομο την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Fed, ήδη από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Έκτοτε το περιβάλλον επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τη ρωσική εισβολή να έχει δημιουργήσει μια βαριά σκιά πάνω από τις αγορές με σημείο αιχμής το «τρελό» ράλι στις τιμές των commodities.

Θυμίζουμε πως ο S&P διαμορφώθηκε στις 4.204,31 μονάδες με απώλειες 1,30% την Παρασκευή, με τις συνολικές του απώλειες για την εβδομάδα να φτάνουν το 2,9%.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο πως και για τις αμερικανικές επιχειρήσεις η τράπεζα «βλέπει» πλέον μικρότερα περιθώρια κερδοφορίας. Συγκεκριμένα η πρόβλεψη της για τα κέρδη ανά μετοχή το 2022 έπεσαν κατά μέσο όρο στο 5% σε ετήσια βάση, ήτοι στα 221 δολάρια, από το 8% ανάπτυξης στα 226 δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της.

Σε κάθε περίπτωση το βασικό συμπέρασμα είναι πως τα χειρότερα για την αμερικανική αγορά και όχι μόνο είναι μπροστά και όχι πίσω, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον οι τριγμοί της πανδημίας φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί. Μάλιστα, για την αμερικανική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Goldman, με επικεφαλής τον Jan Hatzius, δήλωσαν ότι η πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος έχει αυξηθεί έως και 35%.

Αν και ένα καθοδικό σενάριο έχει μερικώς προεξοφληθεί από το αμερικανικό χρηματιστήριο, η διολίσθηση σε επίπεδα ύφεσης σημαίνει ακόμη δραστικότερη βουτιά για τις μετοχές.

Στο χειρότερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία, η βουτιά για τον S&P 500 θα ξεπεράσει το 15%, προσγειώνοντας το δείκτη γύρω στα επίπεδα των 3.600 μονάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή