Τα τελευταία δύο χρόνια το μέσο τουρκικό νοικοκυριό, βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχιας. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και τα πειράματα του Τούρκου προέδρου με την… οικονομική επιστήμη έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τον πληθωρισμό που τρέχει με πραγματικό ρυθμό άνω του 60%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα βασικά ως προς το ζην.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια ανακούφιση για τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος της Κωνσταντινούπολης χάρη σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα δωρεών που δημιούργησε ο δήμος κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος περιορισμών της πανδημίας.

Ονομάζεται Askida Fatura (λογαριασμός σε εκκρεμότητα), και επιτρέπει στους ανθρώπους να ανεβάζουν απλήρωτους λογαριασμούς και να περιμένουν ευεργέτες να τους καλύψουν.

Με το σύνθημα #ΜΑΖΙ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφέρει: «Η φιλανθρωπική μας εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε με το όνομα «Λογαριασμός σε εκκρεμότητα», έμεινε στην ιστορία ως ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στον κόσμο. Αυτό έγινε χάρη σε εσάς. Ενώ δείξαμε την καλοσύνη και την αδελφοσύνη του έθνους μας σε ολόκληρο τον κόσμο, η ευτυχία των οικογενειών που είχαν ανάγκη ανακούφισε τις καρδιές μας. Όμως, δυστυχώς, η διαδικασία της επιδημίας έχει επίσης αυξήσει τον αριθμό των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Προκειμένου να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω σε αυτή τη διαδικασία, επεκτείνουμε την αλληλεγγύη προσθέτοντας το κίνημα που θα ονομάσουμε «Στήριξη σε εκκρεμότητα».

Ενδεικτικό της κρίσης που υπάρχει, τον περασμένο Μάρτιο ανέβηκαν στην πλατφόρμα οι περισσότεροι λογαριασμοί από οποιονδήποτε άλλο μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου τον Μάιο του 2020. Το μέσο ποσό ενός απλήρωτου λογαριασμού έχει υπερδιπλασιαστεί.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 330.000 λογαριασμοί κοινής ωφελείας — συνολικού ύψους τουλάχιστον 52 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκατομμύρια δολάρια) — έχουν πληρωθεί απευθείας μέσω του ιστότοπου.  Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης, περισσότεροι από 35 άλλοι δήμοι στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει παρόμοιες πλατφόρμες.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι σίγουροι ότι αν δώσουν χρήματα, θα πάνε στο σωστό μέρος», λέει ο Murat Ongun, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης. «Έτσι, δημιουργήσαμε ένα σύστημα που χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ ατόμων με επαληθευμένες ανάγκες, που μπορούν να ανεβάσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου ή νερού στον ιστότοπο, και φιλάνθρωπων ατόμων που μπορούν να πληρώσουν απλώς με ένα άγγιγμα στην οθόνη».

Ο ιστότοπος δεν αποκαλύπτει την ταυτότητα των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια ούτε των ανθρώπων που βοηθούν. Η ανωνυμία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των αποδεκτών και όχι για να τους κάνει υπόχρεους ενός οργανισμού ή πολιτικού κόμματος.

Βοήθεια και στα ψώνια

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη επεκτείνει την πλατφόρμα Askida Fatura για να επιτρέψει στους δωρητές να προσθέτουν πίστωση σε κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οικογένειες, νέες μητέρες και φοιτητές με επαληθευμένα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος για να πληρώσουν για είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη παντοπωλείου και δημόσια μέσα μεταφοράς. Με το βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Global Mayors Challenge, σχεδιάζει να εισαγάγει πρόσθετες επιλογές δωρεών, να δημιουργήσει συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και να υποστηρίξει άλλες πόλεις που θα ήθελαν να αναπτύξουν τις δικές τους εκδοχές.

Η έρευνα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στην Τουρκία συνήθως προτιμούν να προσφέρουν σε μεμονωμένα άτομα παρά σε οργανισμούς, συχνά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ