Ο Ίλον Μασκ μπορεί να μην νοιάζεται για το εάν θα κερδίσει χρήματα από το Twitter. Ωστόσο, η συμφωνία των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε πολιτικό πονοκέφαλο.

Ο Μασκ, ο οποίος, όπως εκτιμά δημοσίευμα του Breakingviews, θα μπορούσε να κερδίσει μόλις 1% απόδοση επένδυσης από την εν λόγω συναλλαγή, δεν θα είναι ο πρώτος μεγιστάνας που θα ξεκινήσει ένα δύσκολο εγχείρημα με σκοπό την ελευθερία του λόγου στο όνομα του κοινού καλού. Ο Μασκ υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε. Ωστόσο, όπως και με την αγορά της South China Morning Post, στο Χονγκ Κονγκ, από την Αlibaba, έτσι κι εδώ υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που καραδοκούν.

Mετά τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τη μαζική αντεπίθεση κρατικών παραγόντων στα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter προέβη στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων κινεζικών λογαριασμών και την αφαίρεση των tweets των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Σταμάτησε, ακόμη, να παίρνει διαφημίσεις από κυβερνητικά φερέφωνα, όπως το Xinhua, και αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα της κινεζικής κυβέρνησης. Ο πρόσφατα ψηφισμένος Νόμος για την Εθνική Ασφάλεια, στην Κίνα, στοχεύει ρητά τον προκλητικό λόγο, ακόμη κι αν αυτός έχει δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες του εξωτερικού. Το Twitter, όμως, όπως και τα περισσότερα ξένα μέσα, δεν συμφώνησε με όσα προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

Οι διακομιστές, το προσωπικό και οι πελάτες του Twitter βρίσκονται αρκετά μακριά από το πεδίο δράσης του Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, η Tesla παράγει τα μισά από τα αυτοκίνητά της στη Σαγκάη, όπου απολαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις και εξαρτάται από τοπικούς προμηθευτές για την προμήθεια σημαντικών εξαρτημάτων. Η εγχώρια αγορά παράγει το 25% των πωλήσεων: 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκεκριμένα, κατά το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, όπως επισήμανε η ταμπλόιντ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, The Global Times, στο Twitter, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Φαίνεται πιθανό ότι το Twitter, με τον νέο του ιδιοκτήτη, θα χαλαρώσει τις απαγορεύσεις που αφορούν τον πολιτικό λόγο. Ενδέχεται, επίσης, να ανοίξει και πάλι ο λογαριασμός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο θα πιέσει τον Μασκ να χαλαρώσει τις δράσεις του κατά της προπαγάνδας, με τις πιέσεις να μην περιορίζονται στον τομέα αυτό. Οι κομμουνιστές αξιωματούχοι δεν συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας του λόγου του Μασκ και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να ασκούν πιέσεις. Εάν το Πεκίνο καλέσει τον Μασκ να συζητήσουν για τα «fake news» που διαδίδονται από αντιφρονούντες στο εξωτερικό και ο Μασκ δεν πιάσει το υπονοούμενο, οι δραστηριότητές του στην Κίνα μπορεί ξαφνικά να κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα κανονιστικής φύσεως. Στον αντίποδα, εάν καταλάβει τι συμβαίνει και αποφασίσει να συνεργαστεί με τα «θέλω» του Πεκίνου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με το Twitter, το οποίο έχασε χρήματα τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, η Tesla συνεχίζει να είναι κερδοφόρα με προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 27%, κατά το τελευταίο τρίμηνο. Η ελευθερία του λόγου είναι ένα δημόσιο αγαθό που αξίζει να υπερασπιστεί κανείς, αλλά, οι μέτοχοι της Tesla ενδεχομένως να χρειαστεί να πληρώσουν ακριβά αυτή την ηθική ανωτερότητα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners