Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, καθώς πήραν τη σκυτάλη από τη μεγάλη πτώση της Wall Street, αλλά και αποτύπωσαν τις ανησυχίες για τις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.

Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,64%, καθώς οι μετοχές του ομίλου SoftBank Group υποχώρησαν κοντά στο 4%. Ο δείκτης Topix έχασε 1,54%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,53%.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng, ανέτρεψε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες και σημείωσε άνοδο 0,78%, με τις μετοχές της ασφαλιστικής εταιρείας AIA να κερδίζουν περισσότερο από 2%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα ενώ το Shenzhen Component κέρδισε 0,129%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 1,86%.

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την overweight στάση μας για τις μετοχές έναντι των ομολόγων», δήλωσε ο Suresh Tantia, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στην Credit Suisse.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, επειδή αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ ασταθείς, διαπραγματεύονται με βάση τη ροή ειδήσεων και με βάση τις προσδοκίες της Fed, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα, δεν έχει νόημα να συνεχίζονται οι πωλήσεις. Νομίζω ότι μόλις σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ανάκαμψη στην αγορά μετοχών», πρόσθεσε.

Κάνει τη διαφορά η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) έκανε τη διαφορά σήμερα και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της. Η απόφαση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας έρχεται σε έντονη αντίθεση με εκείνη των άλλων κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόφαση της ΒοJ είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται κυρίως από τις πιέσεις του κόστους και λιγότερο από τη ζήτηση. Οι διαταραχές που προκαλούνται από την πολιτική μηδενικού Covid της Κίνας και ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν επίσης συμβάλει στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders