Στη μέγγενη των επιθετικών συσφίξεων της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βρέθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μετά τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 4,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,14% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,31% στις 13.038 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,39% στις 5.886 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper υποχώρησε περισσότερο από 10%, εν μέσω ανησυχιών για τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου.

Μάχες με τον πληθωρισμό δίνουν οι κεντρικές τράπεζες

Αν και η ΕΚΤ κατάφερε χτες να δώσει μια καλύτερη προοπτική για τις πιθανές παρεμβάσεις της στο μέτωπο της στήριξης του κόστους δανεισμού των κυβερνήσεων, η έλλειψη λεπτομερειών συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές. Η ΕΚΤ δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις της, ούτε και έδωσε χρονοδιάγραμμα στο σχέδιο που σκοπεύει να ανακοινώσει προκειμένου να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία κατά την περίοδο της σύσφιξης.

Την ίδια ώρα, η Federal Reserve προχώρησε πιο επιθετικά στον έλεγχο της προσφοράς χρήματος, με πολλά κεφάλαια να επιστρέφουν σε αμερικανικά εδάφη αναζητώντας εκεί τα assets που επωφελούνται από την πολιτική αυτή, όπως το δολάριο. Βέβαια, όλες οι κινήσεις έχουν έναν κοινό παρανομαστή, αυτόν της προστασίας από τον πληθωρισμό, αλλά και της προοπτικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Σαν να μην έφτανε αυτό η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2007, ανταποκρινόμενη στην αύξηση του πληθωρισμού με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Η SNB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 50 μονάδες βάσης στο -0,25%, σε μια σχεδόν δραματική κίνηση που οδήγησε το φράγκο να εκτιναχθεί περίπου στο 2% έναντι του ευρώ.

Τέλος, στην πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία επιμένει στη στρατηγική σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Η BoE αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 1,25%, ενώ πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα της Αγγλίας στέλνει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δράσει ακόμη πιο δυναμικά εάν χρειαστεί, προκειμένου να εξουδετερώσει τους κινδύνους του πληθωρισμού που ξεπερνά το 11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες