Με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, προσπαθώντας να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα στη σκιά των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, αλλά και στο περιθώριο των νέων διαβεβαιώσεων Πάουελ, ότι η Fed θα κάνει ότι μπορεί για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Διαβάστε ακόμα: Υπό γερμανική πίεση οι ευρωαγορές

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,27% στις 31.029 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,07% στις 3.818 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,03% στις 11.177 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Καθηλωμένο στις 820 μονάδες

Ο ρόλος της Federal Reserve

Η Federal Reserve δεν θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η δουλειά μας είναι κυριολεκτικά να αποτρέψουμε να παραμείνει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα, και θα το αποτρέψουμε», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αγορά ετοιμάζεται να κλείσει το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1970, χωρίς μάλιστα να έχει εντοπίσει ακόμη το κατώτατο μέρος της τρέχουσας bear market. Η ανησυχία για την επιβράδυνση της οικονομίας και τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων ήταν οι βασικοί καταλύτες της πτώσης του πρώτου εξαμήνου του 2022, ενώ και οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται.

Αναμένεται αστάθεια

«Αναμένουμε σημαντική αστάθεια αυτό το καλοκαίρι, με βραχυπρόθεσμα ράλι που ακολουθούνται από σημαντικές πτώσεις», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής μετοχών της Wells Fargo, Christopher Harvey. «Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν θα διατηρήσει ένα ράλι έως ότου πιστέψει ότι η Fed θα μεταβεί από έναν ρυθμό σύσφιξης 50-75 μ.β. σε μια πιο συνηθισμένη αύξηση 25 μ.β.».

Ο S&P 500, ο οποίος υποχωρεί περίπου 20% το 2022, βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να κλείσει για το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 1970, όταν ο δείκτης έχασε 21,01%. Εν τω μεταξύ, σε τριμηνιαία βάση, τόσο ο Dow όσο και ο S&P 500 βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη επίδοσή τους από το 2020. Ο Nasdaq οδεύει προς τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο από το 2008.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Carnival υποχώρησε 14% αφού η Morgan Stanley μείωσε στο μισό την τιμή στόχο της μετοχής και δήλωσε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μηδενιστεί ενόψει ενός άλλου σοκ ζήτησης. Η ανάλυση παρέσυρε άλλες μετοχές του κλάδου της κρουαζιέρας χαμηλότερα. Η Royal Caribbean και η Norwegian Cruise Line Holdings σημείωσαν πτώση περίπου 10% η κάθεμια.

Επίσης, οι μετοχές της Bed Bath & Beyond κατακύλησαν περισσότερο από 22% αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε με τις επιδόσεις της στο μέτωπο των κερδών και των εσόδων τριμήνου, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της θα παραιτηθεί.

Από την άλλη, οι μετοχές της General Mills σημείωσαν άνοδο 5% αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις προβλέψεις με τα κέρδη και τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου. Επίσης, οι μετοχές της Goldman Sachs σημείωσαν άνοδο 1,6% αφού η Bank of America τις αναβάθμισε τη σύσταση σε αγορά και δήλωσε ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί ακόμη και σε μια οικονομική επιβράδυνση.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν οι ίδιες μέχρι τότε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, με ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί. Η τρίτη και τελική εκτίμηση του Bureau of Economic Analysis για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης έδειξε πτώση 1,6% σε ετήσια βάση στην οικονομική ανάπτυξη, έναντι προηγούμενης αναφοράς για πτώση κατά 1,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street