Αποφασισμένος να προκαλέσει εθνικές εκλογές μέσω κατάθεσης πρότασης μομφής και μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα εμφανίστηκε ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Κίρ Στάρμερ. Μόνη εναλλακτική, κατά τον ίδιον, οι συντηρητικοί βουλευτές να ενεργήσουν για την απομάκρυνσή του νωρίτερα.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί όταν επιλεγεί ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Ερωτηθείς αν πιέζει για κατάθεση πρότασης μομφής την επόμενη εβδομάδα ώστε να προκληθούν γενικές εκλογές, ο Στάρμερ απάντησε «ναι» και δήλωσε ότι οι συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να ενεργήσουν για την απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Αν δεν το κάνουν, θα υποβάλουμε πρόταση μομφής», δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Όχι» στους Σκωτσέζους

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αν το κόμμα του θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, ο Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνάψει συμμαχία ή συνασπισμό με το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), αλλά ήταν λιγότερο κάθετος όσον αφορά τις συμφωνίες με τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η κυριαρχία του SNP στις έδρες του Ουεστμίνστερ στη Σκωτία, πρώην καρδιά των Εργατικών, από το 2015 έχει κάνει πιο δύσκολη την πορεία προς την πλειοψηφία για τους Εργατικούς, με τους Συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι οι Εργατικοί θα πρέπει να κάνουν συμφωνία με το SNP και ενδεχομένως να διακινδυνεύσουν τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι πέρα από κάθε εκλογικό υπολογισμό, θέλει να είναι πρωθυπουργός για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία πριν από τις γενικές εκλογές και καμία συμφωνία μετά τις γενικές εκλογές», είπε. «Δεν υπάρχει καμία βάση – καμία βάση, (επανέλαβε) – για μια συμμαχία με ένα κόμμα που θέλει να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Σχετικά με τυχόν συμμαχία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να στερήσουν από τους Συντηρητικούς την απόλυτη νίκη, εάν τα κόμματα συμφωνήσουν να μην ανταγωνιστούν άμεσα σε καίριες περιοχές, ο Στάρμερ είπε μόνο ότι επιθυμεί την πλειοψηφία των Εργατικών και ότι θα πετύχει να την κερδίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα