Την παροχή επειγόντως πρόσθετης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία αποφάσισε το Συμβούλιο της ΕΕ. Η οικονομική βοήθεια έχει τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου με ευνοϊκούς όρους, και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της χώρας.

Μαζί με την επείγουσα ΜΧΣ ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται πλέον στα 2,2 δισ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ανεβάζουν κατά 368 εκατ. δολάρια την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η εν λόγω χρηματοδοτική συνδρομή λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη λοιπή στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάπτυξης, των τελωνείων και της άμυνας.

Ειδικότερα, η ΜΧΣ που εγκρίθηκε σήμερα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των άμεσων και πλέον επειγουσών χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας, και στη διασφάλιση της δυνατότητας του ουκρανικού κράτους να συνεχίσει να επιτελεί τις πλέον κρίσιμες λειτουργίες του.

Με τη μορφή δανείου – Οι όροι

Έχει τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Θα έχει περίοδο διαθεσιμότητας ενός έτους και θα εκταμιευθεί ως μία ενιαία δόση, η οποία μπορεί να υποδιαιρεθεί σε ένα ή περισσότερα τμήματα. Αυτή η νέα πράξη ΜΧΣ αποτελεί μέρος της εξαιρετικής διεθνούς προσπάθειας που καταβάλλουν διμερείς χορηγοί και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί για τη στήριξη της Ουκρανίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία.

Η αποδέσμευση της δόσης και της συνδρομής θα γίνει μόλις συμφωνηθεί μνημόνιο συνεννόησης με τις ουκρανικές αρχές. Αυτό θα περιλαμβάνει ενισχυμένη διαφάνεια και υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων και θα καθορίζει τη θέσπιση απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων με τις οποίες θα συνδέεται η εν λόγω ΜΧΣ.

Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καλύψει κατ’ εξαίρεση το κόστος επιτοκίου που προκύπτει από τη ΜΧΣ, με τη μορφή δανείου, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα παράσχει πρόσθετη οικονομική ανακούφιση στην Ουκρανία και θα συμβάλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας. Η Επιτροπή θα μεριμνήσει για τη χορήγηση δανείου με μακρά ληκτότητα ώστε να δοθούν όσο το δυνατόν ευρύτερα χρονικά περιθώρια προκειμένου η Ουκρανία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, να ανοικοδομήσει την οικονομία της σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες πλήρους αποπληρωμής.

Ιστορικό

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου 2017, φέρνει την Ουκρανία και την ΕΕ πιο κοντά. Εκτός από την προώθηση βαθύτερων πολιτικών δεσμών, ισχυρότερων οικονομικών διασυνδέσεων και του σεβασμού των κοινών αξιών, η συμφωνία έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επιδίωξη ενός φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με επίκεντρο την καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το κράτος δικαίου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η ΕΕ έχει προσφέρει διαχρονική στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της παραγωγικότητας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μεσοπρόθεσμα.

Ανάμεσα σε άλλα μέσα στήριξης, μεταξύ 2014 και 2021, η ΕΕ στήριξε την Ουκρανία μέσω πέντε διαδοχικών πράξεων μακροοικονομικής συνδρομής (ΜΧΣ) συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη επισφαλή οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή