Αν και σε γενικές γραμμές οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, οι αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι οι ταύροι δεν έχουν φύγει από την αγορά, και πως τα θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ένα ακόμα ράλι μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ο UBS CMCI (Constant Maturity Commodity Index) είχε καταγράψει πτώση περίπου 11% από την κορύφωσή του στις αρχές Ιουνίου, η απόδοση τον Ιούλιο ήταν σταθερή, ωστόσο παραμένει αυξημένος κατά 16% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης – Περιορίζοντας την κερδοσκοπία στην αγορά εμπορευμάτων

Σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές στρατηγικής της UBS Global Wealth Management ανέφεραν ότι οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς που υποστήριξαν την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους, δείχνουν ότι μπορεί να επανέλθουν εξαιτίας της επιδείνωσης των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου αλλά και τις συνθήκες στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης – Έφτασαν στην κορύφωση οι τιμές των εμπορευμάτων;

Το παράδοξο της ύφεσης

Αν και οι τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS GWM, Μαρκ Χέφελε και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι μια «ήπια προσγείωση» είναι πλέον τόσο πιθανή όσο μια έντονη επιβράδυνση. Και προσθέτουν ότι «οι υπερβολικά πτωτικές τάσεις στις αγορές εμπορευμάτων δεν αντιπροσωπεύουν πλήρως τη δυναμική από την πλευρά της προσφοράς».

«Γενικά, η προσφορά εμπορευμάτων είναι περιορισμένη λόγω των ετών υποεπένδυσης – τα επίσημα αποθέματα είναι χαμηλά σε πολλούς τομείς – και λόγω των καιρικών συνθηκών και των γεωπολιτικών παραγόντων. Εν τω μεταξύ, βλέπουμε θετικές τάσεις στη ζήτηση», δήλωσε ο Χέφελε.

Όπως τονίζει το CNBC, η UBS αναμένει ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, με τα στοιχεία της μεταποίησης και των ακινήτων να δείχνουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση.

Οι αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας βλέπουν επίσης τις συζητήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ ως πρόωρες.

«Ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέφει επίσης στα προ-πανδημικά πρότυπα και με αυτόν τον τρόπο βιώνει μια απόκλιση μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών», είπε ο Χέφελε.

Επιπλέον η UBS επεσήμανε ότι είναι πιθανό να επανέλθουν οι φόβοι για ελλείψεις προσφοράς, με τα βιομηχανικά μέταλλα και τον χάλυβα να βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου κύκλου εμπορευμάτων και απαραίτητα στοιχεία στη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα, θέτοντάς τα στο επίκεντρο της ανάκαμψης των τιμών.

«Παράλογες προσδοκίες»

Η άποψη της UBS αντικατοπτρίζει αυτή του κολοσσού της Wall Street Goldman Sachs , η οποία τόνισε σε ερευνητικό σημείωμα την περασμένη Πέμπτη ότι «οι παράλογες προσδοκίες δημιουργούν μη βιώσιμες τιμές», υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο για την τιμολόγηση των εμπορευμάτων έχει σπάσει επί του παρόντος.

«Σήμερα, οι αγορές εμπορευμάτων φαίνεται να έχουν παράλογες προσδοκίες, καθώς οι τιμές και τα αποθέματα πέφτουν μαζί, η ζήτηση ξεπερνά τις προσδοκίες και η προσφορά απογοητεύει», δήλωσε ο Τζεφ Κάρι, επικεφαλής της Global Commodities Research της Goldman.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές