Σφήνα στο «πάνω ράφι» του κλάδου της οργανωμένης λιανικής μπαίνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, που συνεχίζει με ορμή τις αγορές τζίρου μέσω εξαγορών και συνεργασιών ρίχνοντας νερό στον «μύλο» των ανακατατάξεων που συντελούνται στην κατηγορία των μικρομεσαίων παικτών. Θυμίζουμε τις πρόσφατες εξαγορές του ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη από την Μασούτης και της SEP Markets στα Ιωάννινα από την Σκλαβενίτης.

Η αλυσίδα των Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού, που ξεκίνησε πριν 77 χρόνια από ένα παντοπωλείο στην Αίγινα, ανακοίνωσε και επίσημα εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου, αλλά και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων Ελληνικά Μάρκετ, Πρόοδος Μάρκετ, Ήλιος Μάρκετ και Γρήγορα, μαζί με το ευρύτατο δίκτυο των 300 καταστημάτων τους.

Διαβάστε επίσης: Οι εύθραυστες ισορροπίες των ομίλων αγορών και ο χορός των deals

Πρόκειται για την 5η εξαγορά σε διάστημα μιας 5ετίας που «ανεβάζει» τη μικρομεσαία αλυσίδα στο top5 των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (εάν εξαιρεθεί η εκπτωτική αλυσίδα Lidl, η οποία δεν δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα), καθώς η «δύναμη πυρός» της Κρητικός φθάνει πλέον στα 500 εκατ. ευρώ πολύ κοντά στην αλυσίδα Γαλαξίας (503,64 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2021).

Να σημειωθεί ότι οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες το 2020 είχαν κύκλο εργασιών 84 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2021 άγγιξαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσω της εξαγοράς η Κρητικός αποκτά 35 νέα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική έξι, ενώ αποκτά καταστήματα, μεταξύ άλλων, σε Κιλκίς, Πολύκαστρο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, και Κρήτη.

Το χρονικό των εξαγορών

Η επιθετική πολιτική της επέκτασης δικτύου μέσω εξαγοράς τοπικών εταιρειών του κλάδου, αλλά και γενναίων επενδύσεων στην ίδρυση νέων καταστημάτων ξεκίνησε για την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός το 2017.

Γρηγοριάδης

Στις αρχές του 2017 και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο, η αλυσίδα των τριών αδελφών Κρητικού μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα βορειοελλαδίτικα σούπερ μάρκετ Γρηγοριάδης. Έτσι ξεκίνησε την άνοδό της προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Η Γρηγοριάδης δραστηριοποιούνταν στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών μέσω 40 σημείων λιανικής πώλησης.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Ανατιμήσεις φωτιά στα βασικά είδη – Γιατί εξαφανίζονται οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ;

Τότε, δηλαδή πριν 5 χρόνια, το δίκτυο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αριθμούσε 112 σημεία πώλησης, με παρουσία σε επτά νομούς της Κεντρικής και της Νότιας Ελλάδας. Η εταιρεία διέθετε τέσσερα κέντρα logistics και απασχολούσε 1.300 εργαζόμενους.

Τον πλήρη έλεγχο της Γρηγοριάδης, που της πρόσθεσε τελικά 35 καταστήματα στο χαρτοφυλάκιό της, απέκτησε η Κρητικός το 2018.

CRM – Αριάδνη

Τον Ιούλιο του 2017 ακολούθησε η εξαγορά του 51% της αλυσίδας CRM – Αριάδνη, κίνηση με την οποία η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός απέκτησε παρουσία στην ιδιαιτέρως σημαντική αγορά της Κρήτης.

Η αλυσίδα αριθμούσε 92 συνδεδεμένα μέλη μέσω συμβάσεων δικαιόχρησης.

Στις αρχές του 2021 η Κρητικός προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49% στη CRM – Αριάδνη.

Με τον έλεγχο του 100% των μετοχών της κρητικής αλυσίδας CRM, που εξυπηρετεί πλέον πάνω από 140 καταστήματα, απέκτησε ισχυρό μερίδιο στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, με την απορρόφηση της CRM, τοποθετήθηκε σε 27 νομούς της χώρας, με πάνω από 370 καταστήματα και 6 κέντρα διανομής.

Μέριμνα

Το 2018 η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πραγματοποίησε την εξαγορά της αλυσίδας Μέριμνα, η οποία διέθετε 11 καταστήματα στον νομό Αττικής και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Περιστερίου και Ταύρου.

Η Μέριμνα είχε ανοίξει το πρώτο της κατάστημα το 1974 και στην διάρκεια των ετών εξελίχθηκε σε μία πολυμετοχική εταιρία αποτελούμενη από 116 μετόχους, παιδιά και εγγόνια των αρχικών ιδρυτών της.

ΜΑΚΟ

Στις αρχές του 2019 επέκτεινε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, εξαγοράζοντας τη θεσσαλονικιώτικη αλυσίδα ΜΑΚΟ, συμφερόντων του Κώστα Μαλαμίδη, που διέθετε δίκτυο 11 καταστημάτων.

Ποια είναι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

Η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1996, όμως η ιστορία της ξεκινά το 1945 από τον Ανδρέα Κρητικό στην Αίγινα.

Ο Ανδρέας Κρητικός προβλέποντας από τότε την εξέλιξη των καταναλωτικών αναγκών και την αύξηση αυτών σε βάθος χρόνου, οραματίστηκε τη δημιουργία ενός κλασικού παντοπωλείου.

Η τροφοδότηση σε νησιά εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολη, έτσι λοιπόν θα έλυνε αυτό το πρόβλημα των συνανθρώπων του με τα καθημερινά άκρως απαραίτητα είδη επιβίωσης. Θα έδινε μεγάλη ανάσα στην τοπική κοινωνία, όπως και έγινε.

Το 1945, ο Ανδρέας Κρητικός ξεκινά το πρώτο του παντοπωλείο. Τα γονίδια, ως φυσική εξέλιξη, ακολουθούν τους διαδόχους, Άγγελο, Νεκτάριο, Δημήτρη Κρητικό, εξ ου και η επωνυμία ΑΝΕΔΗΚ από τα αρχικά των ονομάτων τους, οι οποίοι δημιουργούν το πρώτο τους μεγάλο κατάστημα στην Αίγινα το 1983.

Πρώτη φορά εκτός Αίγινας

Χρειάστηκαν 17 χρόνια για να βγουν τα τρία αδέλφια εκτός της Αίγινας, ώσπου το 2000 η αλυσίδα επεκτείνεται στον Αργοσαρωνικό με 5 νέα καταστήματα.

Το 2007 ιδρύεται το πρώτο κέντρο διανομής στην Μαγούλα Αττικής με σκοπό να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη αλλά και την επέκταση της αλυσίδας σε νέες περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Σούπερ μάρκετ: Τι γυρεύει ένας Κρητικός στην Ύδρα;

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, μέσω εξαγορών και δημιουργίας νέων καταστημάτων, επεκτείνεται στην Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επιπλέον, εισέρχεται στην Αττική μέσω της ανάπτυξής ενός ευέλικτου μοντέλου συνεργασίας Franchise με την επωνυμία Κρητικός Top Market.

Τζίρος 390 εκατ. ευρώ

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά τη διάρκεια του έτους 2020 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ανήλθε σε 390,1 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (αύξηση 11,43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

Τα αποτελέσματα μετά φόρων παρέμειναν κερδοφόρα και ανήλθαν σε 1.891.016 ευρώ για την χρήση 2020 έναντι της χρήσης του 2019 τα οποία είχαν ανέλθει στο ποσό των 1.805.988 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,71%.
Ο αριθμός προσωπικού στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ανέρχονταν για τον όμιλο στα 2.385 άτομα, ενώ για την εταιρεία στα 2.339 άτομα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ο αντίστοιχος αριθμός του προσωπικού ήταν για τον όμιλο στα 2.252 άτομα και για την Εταιρεία στα 2.206 άτομα. Η αύξηση του προσωπικού το 2020 ανήλθε σε 133 άτομα.

Το σύνολο των καταστημάτων που συμπεριλαμβάνονταν στο δίκτυο της εταιρείας (εταιρικά, αντιπρόσωποι, franchise) στο τέλος του 2020 ανέρχονταν σε 231. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και 140 καταστήματα τα οποία συνδέονται με την μέθοδο franchise με την θυγατρική της εταιρεία CRM A.E., στην Κρήτη.

2.500 εργαζόμενοι

Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί περισσότερα από 400 καταστήματα, διαθέτει 6 κέντρα διανομής και απασχολεί περισσότερους από 2.500 εργαζομένους.

Η μετοχική σύνθεσή της είναι αμιγώς ελληνική και αποτελείται από τους κ.κ. Άγγελο Κρητικό με ποσοστό συμμετοχής 33,34%, Νεκτάριο Κρητικό με ποσοστό συμμετοχής 33,33% και Δημήτρη Κρητικό με ποσοστό συμμετοχής 33,33%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News