Με τη Fed να βρίσκεται ήδη σε μια επιθετική προσέγγιση ως προς την επιτοκιακή της στόχευση, το αμερικανικό δολάριο υπερνικά κάθε άλλο μεγάλο νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος, δεδομένης αφενός της έντασης της ανατίμησης, αφετέρου των πελώριων ροών χρήματος που αφορούν σε αυτό. Υπάρχουν όμως λίγα νομίσματα που αντιστέκονται στη λαίλαπα, και ένα από αυτά είναι το αυστραλιανό δολάριο χάρη στην επίσης ταχύτατη αντίδραση της εκείθεν Κεντρικής Τράπεζας. Είναι όμως αυτό αρκετό για να αναχαιτίσει τις ρευστοποιήσεις;

Το μακροοικονομικό πλαίσιο

Οι Αυστραλοί ανακοίνωσαν μια ακόμα αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσεως, προσεγγίζοντας έως τώρα το 2,35%. Και παρόλο που ο πληθωρισμός στην εγχώρια οικονομία βρίσκεται ..μόλις στο 6,1% εν αντιθέσει με τον αντίστοιχο 8,5% των ΗΠΑ, πέριξ των υψηλών 40ετίας, οι ιθύνοντες έπραξαν ακαριαία καταρχάς θέτοντας έναν στόχο λίγο κάτω από 3%, με την αποφασιστικότητά τους να επιβεβαιώνεται στην παρατήρηση πως σε μόλις 5 μήνες προσέθεσαν πάνω από 200 μ.β., στη λογική πως η οικονομία τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε οποιαδήποτε πληθωριστική συνθήκη λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για τα εμπορεύματά της.

Συν αυτώ, οι Αυστραλοί μπορούν να περηφανεύονται για την εξαιρετική κατάσταση στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά στο 3,4% αναδεικνύοντας εξάλλου και την κρισιμότητα της νομισματικής οχύρωσης ενάντια σε οποιαδήποτε δημοσιονομική παρέμβαση.

Το αυστραλιανό δολάριο κοιτάει προς τα χαμηλά διετίας

Προ εβδομάδων, η ισοτιμία AUDUSD είδε χαμηλά διετίας στα 0,67 δολάρια ΗΠΑ για ένα αυστραλιανό, και τα ισχυρά αντανακλαστικά των αγοραστών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη πλαγιοπτωτικής τάσης, με το σήμα short να βρίσκεται εν ισχύ από τα 0,7140. Η κίνηση οδηγεί στην περιοχή 0,6580-0,6560, με το στοπ πάνω από 0,7020 σε κλείσιμο 4ώρου, κοντά στην αντίσταση των 0,7070 που οριοθετεί την τάση.

Οι εξελίξεις τρέχουν

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται νέες οδηγίες-κατευθύνσεις από τη Fed ως προς τα επιτόκιά της, με την αγορά να προσμένει νέα αύξηση επιτοκίων, μετά το λεκτικό του Προέδρου της FED, Jerome Powell ότι ελλοχεύει κίνδυνος εκτράχυνσης της κατάστασης, συνοδεία του υφεσιακού αγκαθιού που τεχνικά έχει εισέλθει στην αμερικανική οικονομία. Και αναγνωρίζοντας ότι οι Αυστραλοί δεν έχουν λόγο να είναι τόσο επιθετικοί πλέον, όλα δείχνουν ότι η ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου θα συνεχιστεί, επιβαρύνοντας παράλληλα την τιμή των ζευγών στο ταμπλό. Εξάλλου, και η τραγική θέση στην οποία βρίσκεται η ΕΚΤ ως προς την προφανή της αδυναμία να αντιδράσει και να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων, δίνει πόντους στο σενάριο της παντοδυναμίας του USD.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News