Πεπεισμένος πως η Federal Reserve μπορεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, λίγες ημέρες μετά τη νέα υψηλή αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα.

«Αν κοιτάξετε την ιστορία υπάρχει μια πραγματικά καλή πιθανότητα πως, αν έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας, αυτές θα είναι μικρότερες» από ό,τι σε προηγούμενες επιβραδύνσεις, δήλωσε ο Μπόστιτς στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, όπως μεταδίδει το Reuters.

Διαβάστε επίσης: Η Fed πετά την καυτή πατάτα του πληθωρισμού στον Μπάιντεν 

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Είναι πολύ υψηλός. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μειώσουμε» δήλωσε ο Μπόστιτς, σχολιάζοντας την επιθετική στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

Δύσκολο οι επιχειρήσεις να κάνουν απολύσεις

Το πόσο βαθιά και παρατεταμένη επιβράδυνση χρειάζεται -και οι απώλειες θέσεων εργασίας που μπορεί να συνεπάγεται- παραμένει αντικείμενο συζήτησης, με τους αξιωματούχους της Fed να συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν θα είναι πιθανό να απολύσουν εργαζόμενους που ήταν δύσκολο να προσληφθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη καλή πορεία της απασχόλησης, ο κ. Μπόστις επισημαίνει πως υπάρχει θετική δυναμική. «Υπάρχει κάποια ικανότητα για την οικονομία να απορροφήσει τις ενέργειές μας και να επιβραδύνει με σχετικά ομαλό τρόπο».

Προφανώς θα υπάρξει επιβράδυνση, όμως το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί μια βαθιά και επώδυνη ελεύθερη πτώση.

Θυμίζουμε πως την περασμένη Τετάρτη η Fed προχώρησε σε Τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ έστειλε σήμα τόσο για νέες αυξήσεις όσο και για το γεγονός πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή