Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα, καθώς δεν κατάφεραν να ανακόψουν ούτε σήμερα το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των αλλαγών πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο μόλις 0,01%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το +1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,52% στις 6.984 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,72% στις 12.139 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,27% στις 5.753 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Ανακάμπτει μετά το πτωτικό σερί

Τα σενάρια της ύφεσης

Αρνητικά στην αγορά επέδρασε το νέο σενάριο που διατύπωσε το Bloomberg Economics, το οποίο προβλέπει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 1%, με την ύφεση να ξεκινά το δ’ τρίμηνο. Αν οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα ψυχροί και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτύχουν να μοιραστούν αποτελεσματικά τις προμήθειες καυσίμων, η συρρίκνωση θα μπορούσε να φθάσει το 5%, ανέφερε το μοντέλο. Μάλιστα το Bloomberg έκανε λόγο και για ένα ενεργειακό κραχ που μπορεί να επισκιάσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, η εστίαση της αγοράς παρέμεινε στην πορεία της στερλίνας και των βρετανικών ομολόγων μετά από ένα ιστορικό sell off που υπέστησαν λόγω των ανακοινώσεων δημοσιονομικής πολιτικής του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng την Παρασκευή. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες τη Δευτέρα, με λεκτικές παρεμβάσεις.

Στο μεταξύ, η αγορά αξιολογεί τις τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Λαγκάρντ προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις.

Εν αναμονή των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό

Την ερχόμενη Παρασκευή η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα καταγραφεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ. Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7% ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν διψήφιο ποσοστό.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το τετραήμερο πτωτικό σερί

Χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά με ικανοποιητικά κέρδη έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προσδέθηκε στη διεθνή ανάκαμψη, χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά στην αντίδραση του.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,72% στις 798,41 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 64 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές