
Λίγες μέρες μετά το επίσημο λανσάρισμα των νέων μοντέλων της Apple και ήδη κυκλοφόρησαν έρευνες για το πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν οι κάτοικοι διαφόρων χωρών για να τα αποκτήσουν.
Διαβάστε επίσης: Apple: Τα σχέδια αλλαγής ονομασίας για τα μελλοντικά iPhone
Με βάση έρευνα της Picodi, στην Ελλάδα, το iPhone 14 Pro στη βασική του έκδοση (128 GB) αποτιμήθηκε στα 1.349 ευρώ. Αν και η τιμή στις ΗΠΑ είναι 999 δολάρια, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η καθαρή τιμή, που ισχύει μόνο σε τέσσερις πολιτείες όπου ο φόρος επί των πωλήσεων είναι 0%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 1.174 ευρώ μεικτά (934 ευρώ καθαρά). Ενώ στην Κύπρο 1.831 ευρώ καθαρά. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος κάτοικος της Ελλάδας πρέπει να εργαστεί για 30,3 ημέρες για να αγοράσει το iPhone 14 Pro, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα χρήματα που κερδίζονται εξοικονομούνται για αυτό το σκοπό. Ενώ ένας Κύπριος μόνο 15,5 μέρες.
Αυτός είναι ο δείκτης iPhone στην Ελλάδα για τα τελευταία 5 χρόνια:
2018 – 27,8 μέρες
2019 – 27,7 μέρες
2020 – 26,5 μέρες
2021 – 25,1 μέρες
2022 – 30,3 μέρες
Στην Κύπρο:
2018 – 14,7 μέρες
2019 – 14,3 μέρες
2020 – 14,1 μέρες
2021 – 14,9 μέρες
2022 – 15,5 μέρες
Ο μέσος κάτοικος της Ελβετίας θα αποκτήσει το καινούργιο iPhone το συντομότερο — μετά από μόνο 4,6 εργάσιμες ημέρες. Ένας μέσος Αμερικανός θα έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει το νεότερο gadget αφού δουλέψει 5,7 ημέρες και ένας Αυστραλός — μετά από 6,1 ημέρες.
Μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν, το χειρότερο αποτέλεσμα λήφθηκε από την Τουρκία, όπου το iPhone ισοδυναμεί με 146,7 εργάσιμες ημέρες. Η δεύτερη και η τρίτη χειρότερη βαθμολογία ανήκουν στις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία — 90,9 και 74,2 της ημέρας αντίστοιχα.

Μεθοδολογία και πηγή δεδομένων
Ο δείκτης iPhone είναι μια ετήσια αναλογία τιμών iPhone προς μισθούς, που διατηρεί η Picodi.com από το 2018.
Ο δείκτης iPhone 2022 υπολογίζεται από την επίσημη τιμολόγηση του iPhone 14 Pro (μνήμη 128 GB) όπως παρέχεται από τοπικά υποκαταστήματα της Apple ή εξουσιοδοτημένους μεταπωλητές. Οι μέσοι μισθοί ελήφθησαν από τους επίσημους ιστότοπους της στατιστικής υπηρεσίας των χωρών και είναι ενημερωμένοι με τις τιμές του iPhone που δημοσιεύονται σε κάθε χώρα. Διαιρέσαμε τον μηνιαίο μισθό με 21 — τον μέσο αριθμό εργάσιμων ημερών σε ένα μήνα. Σε χώρες όπου οι στατιστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν εβδομαδιαία ποσοστά, διαιρέσαμε τον μισθό με το 5.


Latest News

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα σε τμήμα της Αθηνών – Λαμίας - Πού ισχύει
Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα.

Επιμένει η «Μπάρμπαρα»: Νέος ισχυρός χιονιάς μέχρι το μεσημέρι
Για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο

Με ειδικό ωράριο την Τετάρτη οι δημόσιες υπηρεσίες
Από τις 10:00 θα ξεκινήσει η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες

Μαίνεται ο «πόλεμος» των μετεωρολόγων – Βλέπουν μέχρι επανάληψη του χιονιά 2002
Προειδοποίηση για φαινόμενα σαν τον ιστορικό χιονιά του 2002

Νέες χιονοπτώσεις αναμένονται - Ποιες περιοχές θα πλήξει
Νέες εκτιμήσεις για το ύψος χιονιού

Νέο έκτακτο δελτίο – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες
Χιονοπτώσεις και παγετός αναμένονται και την Τετάρτη στη χώρα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ

Ήχησε ξανά το 112 σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια
Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και την Τρίτη με φαινόμενα στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, στην Εύβοια, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο.

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο
Νέο ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου το πρωί, στην περιοχή της Θερμής

Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ λόγω παγετού
Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ εκτός κάποιων δρομολογίων που τροποποιούνται λόγω παγετού.

Επιστολή στον Μητσοτάκη για το μέλλον της φαρμακευτικής βιομηχανίας
Επιστολή ΣΦΕΕ-EFPIA προς τον Πρωθυπουργό, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας