Τα σενάρια για τα μικρά κόμματα

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η ιταμή πρόκληση του δικηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη να χαιρετίσει ναζιστικά μέσα στο δικαστήριο ήταν προσωπική επιλογή ή αν σχετίζεται με την ανασύνταξη της ακροδεξιάς και των λαϊκίστικων δυνάμεων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Αν δηλαδή ο Πλεύρης πήρε… θάρρος από το γεγονός ότι οι έρευνες δείχνουν τάσεις ανόδου κομμάτων ή σχηματισμών που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να μπουν ακόμη και στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση βλέπουν με ανησυχία τις κινήσεις των κομμάτων αυτών και αρκετές προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι, χωρίς, όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Για παράδειγμα, με ενδιαφέρον είδαν στο Μαξίμου άρθρο του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να μην επιτραπεί να κατέλθουν στις εκλογές πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα για εγκληματική οργάνωση. Προφανώς φωτογράφιζε τον υπερδραστήριο και μέσα από τις φυλακές (άξιο απορίας) Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και όποιον άλλον καταδικασμένο χρυσαυγίτη.

Μια άλλη πρόταση που, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εντάσεις, αφορά στην αύξηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή που τώρα είναι στο 3%. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα απέκλεισε κόμματα που βρίσκονται στο όριο και δεν θα τα ήθελε κανείς στη Βουλή. Όμως, τι γίνεται αν με το όριο αποκλειστεί π.χ. το Μέρα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη; Σίγουρα θα υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις, αν και όπως μαθαίνουμε ούτε στην κυβέρνηση το σκέφτονται.

Το αυτογκόλ του κυρίου… Τσίπρα

Τα πολιτικά αυτογκόλ είναι συχνά και πολλοί είναι αυτοί που εκτίθενται, είτε γιατί είναι απρόσεκτοι είτε γιατί είναι εκνευρισμένοι.

Κάπως έτσι συνέβη και με τον εξάδερφο του πρώην πρωθυπουργού, τον Γιώργο Τσίπρα ο οποίος σε αντιπαράθεσή του με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν σίγουρος ότι το δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στα οικονομικά θαύματα είπε με σιγουριά είτε ότι ο αρθρογράφος πληρώθηκε είτε ότι παίρνει ναρκωτικά.

Και πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες όταν η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου κατά της Ελλάδας ήταν πληρωμένα ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσβάσεις στο εξωτερικό κι «έστηνε» αρθρογραφία.

Τότε μάλιστα η Κουμουνδούρου «τρόλαρε» την κυβέρνηση για το θέμα αυτό αλλά και της είχε επιτεθεί γιατί στοχοποιούσε συγκεκριμένους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντάς τους σχεδόν… Συριζαίους.

Όπως λένε κύκλοι στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε εκνευρισμό καθώς έδωσε στη ΝΔ την ευκαιρία να βγάλει ανακοίνωση και να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλλον τα κόμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό λειτουργούν διαφορετικά…

O πόλεμος που θα έκανε ο Ερντογάν

Την ώρα που η ελληνική πλευρά μετράει θετικά και αρνητικά από την Πράγα και την προκλητική στάση του Ερντογάν, ενδιαφέρον έχει ένα άρθρο που έχει γράψει ο αμερικανός αναλυτή Michael Rubin και το οποίο δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό The National Interest. Ένα σημείο που έχει μεγάλη σημασία αναφέρει τον τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο ο Ερντογάν για να ακυρώσει τις εκλογές του, να σύρει σε διαπραγμάτευση την Ελλάδα προσβλέποντας στην ουδετερότητα των ΗΠΑ. Και ο αναλυτής υποδεικνύει τι θα πρέπει να κάνουν ΗΠΑ και Ευρώπη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Γράφει χαρακτηριστικά:

Ο Ερντογάν μπορεί να αποβιβάσει πεζοναύτες ή ειδικές δυνάμεις στο νησί και στη συνέχεια να προκαλέσει την Ελλάδα να τους απομακρύνει. Αυτή η διπλωματική κρίση θα μπορούσε να συσπειρώσει την εκλογική βάση του Ερντογάν και τους Τούρκους εθνικιστές. Ο Ερντογάν θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιμείνει ότι οποιαδήποτε κριτική σε αυτόν ή στα πεπραγμένα του είναι προδοτική. Εάν η κρίση οδηγηθεί σε στρατιωτική αψιμαχία, ο Ερντογάν θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ακυρώσει εντελώς τις εκλογές.

Ο Ερντογάν μπορεί επίσης να υπολογίζει και στην αμερικανική και ευρωπαϊκή “ουδετερότητα”, όπως αναφέρει ο Michael Rubin. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για παράδειγμα, αναφέρει ο αναλυτής, έχει επιπλήξει και τις δύο πλευρές για τις υπερπτήσεις, παρόλο που η Τουρκία πετάει πάνω από ελληνικό έδαφος και όχι το αντίστροφο. Εάν η Τουρκία δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, ο Ερντογάν μπορεί να ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη θα του επιτρέψουν να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις, ενώ ο ίδιος θα αλλάζει τα δεδομένα επί του εδάφους. Εδώ, έρχεται στο μυαλό μας το πως έδρασε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974.

Καταλήγοντας, ο Michael Rubin τονίζει ότι είναι απαραίτητο τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες να είναι κινηθούν προληπτικά απέναντι στον Ερντογάν: Οποιαδήποτε τουρκική κίνηση σε ελληνικά νησιά θα προκαλέσει στρατιωτική απάντηση κατά των τουρκικών τμημάτων στα νησιά αυτά, η οποία θα ταπεινώσει τον Ερντογάν και θα επισπεύσει την πτώση του, είτε γίνουν εκλογές είτε όχι.

Μπορεί ο Ερντογάν να θέλει να τον αγκαλιάσουν ως σουλτάνο και να τον θυμούνται ως μεγάλο ηγέτη σαν τον Ατατούρκ, αλλά πρέπει να καταλάβει σήμερα ότι αν ακολουθήσει αυτή την πορεία δράσης, η κληρονομιά του θα είναι όμοια με αυτή του δικτάτορα της Αργεντινής Λεοπόλδο Γκαλτιέρι, ο οποίος έπεσε από την εξουσία και φυλακίστηκε αφού απέτυχε να καταλάβει τις νήσους Φώκλαντ το 1982

Γλυκόπικρη γεύση

Με «σπασμένα φρένα» συνεχίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν νέα μεγάλη άνοδο τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 70,4% και ανήλθαν σε 4,79 δισ. έναντι 2,8 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ωστόσο, τον ενθουσιασμό μετριάζει η ταυτόχρονη διόγκωση των εισαγωγών αλλά και του εμπορικού ελλείμματος που παραμένει «ανοιχτή πληγή», καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Κάτι που κάνει πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα «Παράγουμε – Εξάγουμε»…

«Σαρώνει» το mobile banking και η μεταφορά χρημάτων

Ποιος θα περίμενε πριν από μερικά χρόνια που στέλναμε λεφτά με το… ταχυδρομείο στο παιδί – φοιτητή ή στον παππού στο χωριό, ότι τώρα θα το κάναμε με μια κίνηση από το κινητό μας τηλέφωνο. Το m-banking κάνει θραύση και στη χώρα μας πλέον, κάτι που επιβεβαίωσε η επικεφαλής της ΔΙΑΣ Α.Ε., Σταυρούλα Καμπουρίδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, τον περασμένο μήνα υπήρξε μεγάλη αύξηση της τάξης του 700% στις συναλλαγές μέσω της «IRIS», της υπηρεσία που επιτρέπει στον καθένα να στείλει εμβάσματα έως 500 ευρώ δωρεάν, κάθε ημέρα, ακόμη και τις αργίες με mobile banking.

Tον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS έναντι μόλις 75.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στον αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Στις 30/9 το IRIS αριθμούσε 1,3 εκατ. χρήστες έναντι 500.000 δύο χρόνια νωρίτερα.

Δηλαδή πλέον περισσότεροι από 3 στους 10 συνδρομητές mobile banking το επιλέγουν για μεταφορές. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι 80.000 εξ αυτών αντιστοιχούν σε επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την κυρία Καμπουρίδου, «η λύση IRIS κουμπώνει με τους πελάτες όλων των τραπεζών και δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ιδιαίτερη ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσουν. Αρκεί να την ενεργοποιήσουν στο mobile banking app».

Oυσιαστικά, πρόκειται για ένα προϊόν που έρχεται να αντικαταστήσει τα μετρητά ή ακόμη και τη χρήση των καρτών.

Την τεράστια δυναμική του IRIS «δείχνουν» οι αντίστοιχες εφαρμογές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το «BLIK» στην Πολωνία, όπου αριθμεί 5.000.000 συναλλαγές την ημέρα.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί το μέλλον των πληρωμών, καθώς αξιοποιεί πλήρως το TIPS, την υποδομή Instant Payments που υλοποιήθηκε πανευρωπαϊκά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» εκτιμά η κ. Καμπουρίδου.

Ετσι λοιπόν μπορεί ο καθένας να μεταφέρει εμβάσματα δωρεάν από μια τράπεζα σε άλλη, κάτι που καθιστά εύκολη οποιαδήποτε μεταφορά σε λογαριασμό, ακόμη και την πληρωμή υπηρεσιών ενός επαγγελματία κλπ.

Απάτη με φέτα – μαϊμού και στην Ουρουγουάη

Μέχρι την… Ουρουγουάη έφτασε το θέμα της προσπάθειας εξαπάτησης καταναλωτών σε ξένες χώρες, να αγοράσουν φέτα – μαϊμού. Όπως μας πληροφορεί ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών έγινε συζήτηση και για το τυρί που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες και αυθαίρετα χρησιμοποιείται το όνομα της φέτας.

Φαίνεται ότι και στην Ουρουγουάη έχει φτάσει η… χάρη του τυριού με προέλευση Δανίας που παρουσιάζεται ως «φέτα σε κύβους».

Όπως είπε ο κ. Χαρακόπουλος, χρειάζεται προσοχή για την εξαπάτηση που υφίστανται οι καταναλωτές της Ουρουγουάης με δανικής προέλευσης τυρί από αγελαδινό γάλα που πωλείται ως φέτα. Η φέτα είναι αναγνωρισμένη από τη ΕΕ ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα με αυστηρές προδιαγραφές και καμία χώρα εντός ΕΕ δεν μπορεί να διακινήσει τυρί ως φέτα. Επιπλέον, η ΕΕ στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως εν προκειμένω με την επικείμενη συμφωνία με την Κοινή Αγορά του Νότου, τις χώρες του Mercosur, επιδιώκει την πλήρη κατοχύρωση της προστασίας της φέτας.

Τι φοβούνται οι καταναλωτές στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας το ξέρουμε, αν και η φυσική παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα δεν εκλείπει. Σκεφτείτε ότι το 2020 ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου το 2020, εν μέσω και της πανδημίας, έφτασε τα 11,5 δις ευρώ ενώ το 2021 έφτασε τα 14 δις ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι Έλληνες δείχνουν όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτόν τον τρόπο αγοράς.

Αν μάλιστα επιλυθούν ορισμένα προβλήματα που επισημαίνουν οι καταναλωτές, τότε το εμπόριο με ορισμένα… κλικ από τον υπολογιστή ή το κινητό, θα «σαρώσει» και γι’ αυτό και οι έμποροι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που ήλθε «βίαια» την εποχή του κοροναϊού.

Με βάση τα στοιχεία έρευνας της ΕΥ, πέρυσι βασικό πρόβλημα που είχε τεθεί ήταν ότι ένας στους δύο καταναλωτές (49%) μιλούσε για τους αργούς ρυθμούς παράδοσης ή αποστολής. Τα ηλεκτρονικά μαγαζιά προσαρμόστηκαν και το ποσοστό έπεσε σημαντικά.

Φέτος, όμως, το κυριότερο πρόβλημα για τους Ελληνες αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το ψηλό κόστος παράδοσης/αποστολής με 42% από 47% το 2021, αλλά υψηλότερα από τον υπόλοιπο κόσμο (31%) και την Ευρώπη (34%).

Αλλά προβλήματα αφορούν σε ζητήματα όπως η δυσκολία αλλαγής προϊόντων με 29%, η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων με 20%, η επιστροφή χρημάτων με 20% αλλά και η μη δυνατότητα σύγκρισης (20%) ή επιλογής, ιδιαίτερα των φρέσκων προϊόντων (19%)

Σε γενικές γραμμές υπάρχει διάθεση των εμπόρων να προσαρμοστούν ώστε η εξυπηρέτηση των «ηλεκτρονικών» πελατών να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κινήσεις του Κούτρα για την επόμενη ημέρα

Φαίνεται ότι δεν είναι απλά φήμες ότι η Δομική Κρήτης αποτελεί διακαή πόθο ενός από τους «πατριάρχες» του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Κούτρα, πρώην αφεντικό της Ακτωρ και κάτοχο σήμερα ενός ποσοστού της τάξης του 8% στην Intrakat που πρόσφατα εξαγόρασαν οι Μπάκος – Καϊμενάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δ. Κούτρας έχει ήδη προχωρήσει στα επόμενα βήματά του, με πρώτο στόχο να απεμπλακεί από την Intrakat και να εξαγοράσει την εταιρεία Δομική Κρήτης η οποία είναι εισηγμένη.

Μάλιστα φέρεται να έχει προχωρήσει σε due diligence και ο Δ. Κούτρας δηλώνει έτοιμος να μπει με πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία καθώς διαβλέπει κατασκευαστικές ευκαιρίες στην Κρήτη. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για συμμετοχή και του ιδρυτή της Δομική Κρήτης, Γ. Συνατσάκη, αλλά και του κυπριακού ομίλου Wade Adams.

Κάποιες άλλες φήμες φέρουν τον Δ. Κούτρα να βρίσκεται σε συζητήσεις και με την ΕΚΤΕΡ του Θ. Σίψα, μια εταιρεία που έχει πτυχίο 6ης τάξης και συμμετέχει σε μεγάλα έργα. Αν δεν πρόκειται απλά για φήμες που θέλουν απλά να εκμεταλλευτούν την τεράστια εμπειρία του Κούτρα στον κλάδο, θα λέγαμε ότι πρόκειται για κινήσεις που θα αναδιατάξουν τον κλάδο και θα βάλουν για τα καλά στο παιχνίδι το γνωστό στέλεχος που μετρά τεράστια εμπειρία.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories