Μπορεί μεν τα βρετανικά ομόλογα να έδειξαν σημάδια ανακούφισης μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας, αλλά οι παράγοντες της αγοράς χτυπάνε καμπανάκι για την επόμενη μέρα, όχι μόνο για τα ομόλογα της Γηραίας Αλβιώνας αλλά για τις αγορές ομολόγων παγκοσμίως.

Η απόδοση του 1οετούς συνεχίζει να κινείται πτωτικά στα 3,928% αν και υψηλότερα από το 3,78% που βρέθηκε μετά την ανακοίνωση των πολιτικών εξελίξεων. Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν πολύ πάνω από το επίπεδο όπου βρίσκονταν στα τέλη του 2021, κάτι που δείχνει ότι το αντιστάθμισμα που ζητούν οι επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν το βρετανικό χρέος δεν έχει εξαφανιστεί.

Διαβάστε επίσης: Θα είναι τα ομόλογα η θρυαλλίδα της επόμενης κρίσης;

Φουρτούνα στις  αγορές ομολόγων

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τα βρετανικά ομόλογα αλλά τις μεγάλες αγορές ομολόγων, επισημαίνουν αναλυτές της Black Rock, εξηγώντας τους λόγους που τα κρατικά ομόλογα έχουν μικρή θέση στο χαρτοφυλάκιο τους.

Οι φόβοι για ύφεση οδηγούν τους επενδυτές να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο, όπως παραδοσιακά θεωρούνται τα ομόλογα. Αυτό όμως δεν ισχύει στην παρούσα οικονομική συγκυρία, επισημαίνουν οι αναλυτές. Γιατί; «Πρώτον,» εξηγούν «οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, προκαλώντας ύφεση. Δεύτερον, δεν βλέπουμε να μειώνουν τα επιτόκια όπως κάνουν συνήθως σε υφέσεις λόγω του επίμονου πληθωρισμού. Τρίτον, αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης κρατικών ομολόγων εν μέσω υψηλών χρεών. Αποτέλεσμα: Παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στα κρατικά ομόλογα.»

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 1οετούς γερμανικού ομολόγου κινείται ανοδικά, σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 2,407%. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του γαλλικού 1οετούς στο 2,969%  και του ιταλικού στο 4,758%. Πτωτικά αλλά πάνω από το 5% κινείται η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Στα υψηλά του 2008 βρέθηκε το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο

Σκαρφαλώνουν πάλι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά την εκτίναξή τους σε υψηλά επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από το 2008, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η απόδοση του ευαίσθητου στην νομισματική πολιτική 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τελευταία στο 4,572% μετά από άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε άνοδο 4 μονάδων βάσης και ανήλθε 4,172%. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σκαρφάλωσε στο 4,18%, φθάνοντας σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν από πάνω από 14 χρόνια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας μειώθηκαν απροσδόκητα οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας σήμα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή ακόμα κι αν εξασθενεί η προσφορά εργασία σ΄ ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα σύννεφα ύφεσης στην αγορά ακινήτων, καθώς το Σεπτεμβρίο ο αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών και οικοδομικών αδειών ήταν χαμηλότερος από τις προβλέψεις.

Στο πλαίσιο αυτό όλο και περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η Fed θα συνεχίσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές