Στη συμβολή που αναμένεται να έχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο του  Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”. Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το νέο αυτό εργαλείο θα υπάρχει ισορροπημένη κατανομή πόρων ανάμεσα στους κλάδους, σημειώνοντας ότι πρακτικά θα μπορούσαμε να δούμε ένα επενδυτικό σχέδιο από μία περιφέρεια να εγκρίνεται ακόμη κι αν έχει χαμηλότερη βαθμολογία έναντι άλλης για να υπάρχει σύγκλιση στην περιφερειακή ανάπτυξη.

«Στις περιφέρειες η καρδιά της οικονομίας χτυπάει στις μικρές επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης, επισημαίνοντας το νέο εγγυοδοτικό εργαλείο γι’ αυτού του είδους τις επιχειρήσεις που θέλουν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό. Όπως είπε, μπορούν να λάβουν πλέον εγγυημένο δάνειο κατά 80% μέσω της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας για να συμμετάσχουν και να καλύψουν την ιδία συμμετοχή.

Επενδυτικά προγράμματα

Κατά την ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Επενδυτικά προγράμματα και Καινοτόμα Εργαλεία στην πράξη», ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στάθηκε στη μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης των Οινοφύτων σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για ένα ασφαλές πάρκο που θα υποστηρίζει τις βιομηχανίες, θα στηρίζει το εισόδημα και θα προάγει την καινοτομία. Επίσης, ο Φάνης Σπανός σημείωσε ότι η Στερεά Ελλάδα έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη όσον αφορά την καινοτομία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα την ψηφιακή υπογραφή που εφαρμόζεται στην περιφέρειά του ήδη από το 2015.

Διαβάστε επίσης: Αναπτυξιακός νόμος: Ξεκινούν οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς της Αγροδιατροφής

Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε σύνθετο το τουριστικό προφίλ της Στερεάς Ελλάδας, σημειώνοντας την ανάγκη για ένα πολυδιάστατο σχέδιο σε βάθος χρόνου, ένα σχέδιο που έχει φέρει την περιφέρεια στην πρώτη και δεύτερη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά την αύξηση της επισκεψιμότητας.

Η σημασία του σχεδίου

Τη σημασία του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία επεσήμανε ο αρμόδιος Περιφερειάρχης. Ο Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, ωστόσο το νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή δίνει έμφαση όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στη μεταποίηση, στη βιομηχανία, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο για τον πρωτογενή τομέα τον μηδενισμό του ενεργειακού κόστους.

Τέλος, ο Δημήτρης Βερελής, Senior Director, Head of Development & Sustainable Banking της Τράπεζας Πειραιώς, τόνισε τον κομβικό ρόλο των τραπεζών όχι μόνο λόγω της χρηματοδότησης αλλά και του συμβουλευτικού ρόλου που διαδραματίζουν στο ξεκίνημα και στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Όπως είπε, στη δύσκολη ενεργειακά περίοδο που διανύουμε, τα νέα προγράμματα ρίχνουν μεγάλο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των επιχειρήσεων με τα τραπεζικά ιδρύματα να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές