Εντυπωσιακά κέρδη ρεκόρ λόγω της μεγάλης ανόδου των ναύλων, ανακοίνωσε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης ύφεσης.

Ειδικότερα, ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, κατέγραψε κέρδη ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο και ταυτόχρονα σταδιακή επιβράδυνση της ζήτησης, λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία.

Η Maersk που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, ανέφερε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων (EBITDA) 10,9 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση περίπου 60% σε σχέση με το 2021.

Διαβάστε επίσης: Η μεθανόλη στο στόχαστρο της Maersk

Παράλληλα, η εταιρεία επιβεβαίωσε το guidance της για το EBITDA, ύψους 37 δισ. δολαρίων, και ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 24 δισ.δολαρίων.

Οι ναύλοι και η… καταιγίδα που έρχεται

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Søren Skou επεσήμανε ότι τα «εξαιρετικά αποτελέσματα» οφείλονται στη συνεχιζόμενη άνοδο των ναύλων, αλλά είναι σαφές ότι έχουν κορυφωθεί και θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται το τέταρτο τρίμηνο λόγω πτώσης της ζήτησης και άμβλυνσης των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όπως σημείωσε ο Skou, τα κέρδη από τις δραστηριότητες της εταιρείας θα μειωθούν τους επόμενους μήνες.

«Είναι πολλά τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα: ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευώπη, ο υψηλός πληθωρισμός και η επικείμενη παγκόσμια ύφεση. Τα παραπάνω επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την παγκόσμια ζήτηση για logistics. Ενώ αναμένουμε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε μια πιο ήπια αγορά στους Ωκεανούς, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης στο πλαίσιο της επιχείρησής μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεσή της για το δεύτερο τρίμηνο, η Maersk ανέφερε μια επικείμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης containerships εν μέσω αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να συρρικνωθεί μεταξύ 2% και 4% το 2022, σημειώνοντας ότι οι ναύλοι μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο καθώς η ζήτηση μετριάστηκε και μειώθηκαν οι κινεζικοί περιορισμοί για την Covid-19.

Οι μετοχές της Maersk στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση έως και 6% κατά τις πρώτες συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα