Με τις χειμερινές εκπτώσεις να αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, ο εμπορικός κόσμος ελπίζει να συνεχιστεί η καλοκαιρία και μαζί το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών, καθώς αν και η αγορά κινήθηκε ικανοποιητικά στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι εκτιμήσεις θέλουν να υπολείπονται οι εισπράξεις σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος η αγορά κινήθηκε με δύο ταχύτητες, με τις μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες να συγκεντρώνουν τους περισσότερους καταναλωτές και τις περιφερειακές αγορές και μικρότερα καταστήματα να κινούνται με χαμηλότερο ρυθμό. Ωστόσο το θετικό κλίμα που υπήρξε αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ότι όσες αγορές δεν έγιναν στις γιορτές μετατέθηκαν για τις χειμερινές εκπτώσεις, με τους εμπόρους να ελπίζουν ότι οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις θα βοηθήσουν να καλύψουν τη διαφορά που υπάρχει ακόμα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Για τον σκοπό αυτόν προετοιμάζονται να δεχθούν τους καταναλωτές με γενναίες προσφορές και εκπτώσεις.

«Επειτα από την καλή εικόνα την περίοδο των γιορτών, είμαι αισιόδοξος ότι η αγορά θα πάει ακόμα καλύτερα το επόμενο διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, θετικό είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκου Κουγιουμτζή, ο κόσμος δυσκολεύεται να καταναλώσει λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και για τον λόγο αυτόν, όπως εξήγησε, οι καταναλωτές αγοράσαν φέτος δώρα μικρότερης αξίας. Υπογράμμισε όμως ότι η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από την περσινή, αλλά συγκριτικά με το 2019 ο τζίρος υπολείπεται σημαντικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τζίρος των γιορτών το 2019 προσέγγιζε τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ φέτος ξεπερνά τα 2 δισ. αλλά έχει απόκλιση σε σχέση με αυτόν πριν από τον Covid-19.

Εως τέλη Φεβρουαρίου

Πάντως τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν τυπικά οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων περιλαμβάνεται και μία Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το απόγευμα. Ηδη αρκετά εμπορικά καταστήματα έχουν ξεκινήσει τις προσφορές που φτάνουν ακόμα και το 50%, καθώς προτεραιότητά τους είναι να ρευστοποιήσουν τα διαθέσιμα αποθέματα της τρέχουσας σεζόν για να αρχίσουν να ετοιμάζονται για την επόμενη.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις