Ο ένας μετά τον άλλο, κατά την ημέρα επενδυτών της τράπεζας, τα κορυφαία στελέχη της Goldman προσέφεραν μία λαμπρή περιγραφή των δυνατών σημείων της εταιρείας υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποφέρει σταθερά προβλέψιμα κέρδη κατά τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η έλλειψη φιλόδοξων νέων στόχων και τα αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί με την προβληματική αγορά καταναλωτικών προϊόντων κατέκλυσαν την αγορά.

Ποια είναι η επόμενη επενδυτική ευκαιρία για την Goldman Sachs

Η μετοχή υποχώρησε κατά 3,8% στη Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη πτώση στον Dow Jones Industrial Average και η χειρότερη επίδοση της τράπεζας από τότε που ανακοίνωσε τα τριμηνιαία αποτελέσματα στα μέσα Ιανουαρίου. Επιπλέον, η οικονομική ύφεση περιόρισε τα κέρδη της Goldman φέτος στο 2,4%, το μικρότερο μεταξύ των μεγάλων ομολόγων.

Τα στελέχη της εταιρείας διαβεβαίωσαν το επενδυτικό κοινό ότι εργάζονται για να κάνουν κερδοφόρα την πλατφόρμα καταναλωτικών προϊόντων, αλλά δήλωσαν επίσης ότι είναι πρόθυμα να εξετάσουν στρατηγικές εναλλακτικές για ό,τι έχει απομείνει από τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Goldman έχει ήδη περιορίσει τις καταναλωτικές της φιλοδοξίες, αναδιπλώνοντας ό,τι έχει απομείνει σε ένα τμήμα που ονομάζεται Platform Solutions – μια συλλογή μονάδων που η εταιρεία εμφανίζει ζημίες σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια.

Αντίθετα, τα στελέχη «έπαιξαν» τις προοπτικές των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους. Το τμήμα αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προορίζεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο του σχεδίου για την ενίσχυση της αξίας των μετοχών της εταιρείας.

Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι στοχεύει να μειώσει τις επενδύσεις στον ισολογισμό από 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερα από 45 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος και σε λιγότερο από 35 δισεκατομμύρια δολάρια μεσοπρόθεσμα, περίπου τρία έως πέντε χρόνια.

Περικοπές θέσεων εργασίας

Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει το κόστος, η τράπεζα άρχισε τον Ιανουάριο να εφαρμόζει ένα σχέδιο περικοπής περίπου 3.200 θέσεων, ή το 6,5% του προσωπικού της τράπεζας, σε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους μειώσεων θέσεων εργασίας της εταιρείας ποτέ. Η Goldman, όπως και οι ανταγωνιστές της σε όλη τη Wall Street, αντιμετωπίζει πτώση των εσόδων και των κερδών, εν μέσω πτώσης στη δραστηριότητα των συμφωνιών και στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Τα κέρδη μειώθηκαν κατά το ήμισυ πέρυσι και ο διευθύνων σύμβουλος Σόλομον βρίσκεται αντιμέτωπος και με την εσωτερική δυσαρέσκεια καθώς πολλά στελέχη απογοητεύονται από τα στρατηγικά λάθη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή