Οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δημιουργούν ανησυχία στις αγορές καθώς εκτιμάται ότι θα είναι η πηγή της επόμενης κρίσης.

Τα στελέχη της Fed έχουν υιοθετήσει μια πιο γερακίσια στάση το τελευταίο διάστημα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν, αφνιδιάζοντας την κεντρική τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  οι αγορές τιμολογούν τώρα μια πιθανότητα περίπου 50-50 ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της 14ης Ιουνίου, από 8,3% που ήταν η πιθανότητα αύξησης πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Γκούλσμπι – Fed: Δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων

Η διαφωνία των αξιωματούχων της Federal Reserve φάνηκε και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης όπου υπήρχαν δύο απόψεις. Από τη μια τα γεράκια που υποστήριξαν την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και από την άλλη τα περιστέρια, που φάνηκε ότι υπερείχαν, που είδαν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην οποία «η περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής μετά από αυτή τη συνεδρίαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη».

Από τότε όμως έχουν πυκνώσει οι φωνές για την αύξηση των επιτοκίων ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι που πρόσφατα δήλωσε στο Reuters ότι «αν έπρεπε να κάνω λάθος, θα έκανα το λάθος να είμαι λίγο υπερβολικά επιθετικός όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού.»

Η Fed ανάμεσα σε συμπληγάδες

Κι αν ο στόχος είναι η μείωση του πληθωρισμού, ωστόσο τα σχόλια των αξιωματούχων υπέρ της αύξησης των επιτοκίων φαίνεται να λειαίνουν το έδαφος  για την επόμενη κρίση στις αγορές, η οποία θα υπονομεύσει και τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Με απλά λόγια η προσπάθεα της Fed να οδηγήσει την οικονομία σε μια «ήπια προσγείωση διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες  είτε να λάβει τη μορφή της «αναγκαστικής προσγείωσης» είτε η προσγείωση να διαρκέσει περισσότερο και να έχει περισσότερες αναταράξεις.

Τα στελέχη της Federal Reserve βρίσκονται σε μια κατάσταση που είναι καταδικασμένα ό,τι απόφαση και αν πάρουν, εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ινδίαςκαι καθηγητής οικονομικών στο Chicago Booth, Raghuram Rajan.«Εάν αυξήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής, είναι σαφές ότι, κάποια στιγμή, κάτι θα σπάσει.» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η πιθανότητα της εκδοχής της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας είναι πολύ μικρή.

Οι πηγές ανησυχίας

Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μετά από μια δεκαετία που το χρήμα ήταν εξαιρετικά φθηνό έφερε στο φως κινδύνους και αδυναμίες των επιχειρηματικών μοντέλων. Αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιά θα είναι η πηγή της επόμενης καταιγίδας, καθώς τα τρωτά σημεία είναι πολλά από τα εμπορικά ακίνητα μέχρι τα αμοιβαία κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή κατηγορία των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι από τις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών, καθώς έχει καταγράψει εισροές κεφαλαίων αξίας 756 δισ. δολαρίων από την αρχή του χρόνου.

Αν και οι αγορές έχουν ηρεμήσει μετά την πρόσφατη τραπεζική κρίση αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο τομέας των περιφερειακών τραπεζών παραμένει υπό πίεση καθώς και ότι παραμένουν πολλαπλοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει την έκρηξή τους ή να επιδεινώσει τον αντίκτυπο άλλων κλυδωνισμών, όπως οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους. Αυτές οι εκρήξεις θα μπορούσαν να επιβάλουν περισσότερες παρεμβάσεις από την Fed, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αυστηρότερη πολιτική.

«Η Fed δεν επιθυμεί να ασκεί νομισματική πολιτική μέσω χρηματοπιστωτικών κρίσεων,» εξηγεί στο Reuters η διευθύντρια του The Hamilton Project στο Brookings Institution, Wendy Edelberg «Θα πρέπει να περάσουν την κλωστή από τη βελόνα αν δουν ότι οι ενέργειές τους δημιουργούν κρίσεις. Τότε πρέπει να κόψουν ταχύτητα».

Τα αντιφατικά μηνύματα της Fed

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο η Fed αναγκάστηκε να παρέμβει με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφέρει έκτακτη στήριξη στο τραπεζικό σύστημα. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι αυτό στην πραγματικότητα αντέστρεψε τις κινήσεις της για την αυστηροποίηση της πολιτικής της.

«Η αγορά έχει μπερδευτεί ως προς το αν η Fed σφίγγει ή χαλαρώνει» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής South Street Securities, James Tabacchi «Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τι πρόκειται να κάνουν. Και αυτή τη στιγμή, η αγορά δεν ξέρει ποια Fed να ακολουθήσει».

Οι συστημικοί κλυδωνισμοί θα μπορούσαν να προέλθουν τόσο από γνωστές όσο και από απροσδόκητες οδούς. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις αρχές του μήνα, η Fed απαρίθμησε διάφορους τομείς που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίσεων ζωής και ορισμένων τύπων ομολογιακών και δανειακών κεφαλαίων.

Ο Κασκάρι επεσήμανε τις ιδιωτικές αγορές, όπου αν και πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι ο κίνδυνος θα είναι περιορισμένος, η έλλειψη διαφάνειας σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι δεν κατανοούν πλήρως την έκταση των στοιχημάτων που έχουν αναληφθεί με βάση το χρέος. Επιπλέον δεν είναι πάντα σαφές πώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διασυνδεδεμένα.

«Υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα και η δική μας ορατότητα είναι περιορισμένη» λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει «Αυτό δυστυχώς μπορεί να μην αποκαλυφθεί μέχρι να υπάρξει πραγματικό πρόβλημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή