Νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αρχική ευφορία για την τελική έγκριση της άρσης του ανώτατου ορίου για το αμερικανικό χρέος, επισκιάζει η τελευταία απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τυχόν πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να προκληθούν.

Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές στον απόηχο των αποφάσεων του ΟΠΕΚ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 0,27%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως το + 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 7.599 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,54% στις 15.963 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,96% στις 7.200 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή της, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα προβεί σε αλλαγές στις προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους.

Σε επίπεδο τίτλων, η Indivior σημείωσε άλμα 10%. Η αμερικανική εταιρεία θεραπείας εθισμών, της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Λονδίνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε να καταβάλει 102,5 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή 41 αμερικανικών πολιτειών σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι μονοπώλησε τη θεραπεία εθισμού στα οπιοειδή Suboxone.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το συνολικό κλίμα της οικονομίας για την Ευρωζώνη μειώθηκε από -13,1 τον Μάιο σε -17 τον Ιούνιο, σύμφωνα με έκθεση της Sentix. Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης μειώθηκε από -7 τον προηγούμενο μήνα σε -15,8 τον Μάιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε από -19 σε -18,3.

“Η γερμανική οικονομία βιώνει επί του παρόντος ένα απόλυτο κραχ. Αντί για μια ανοιξιάτικη ανάκαμψη, οι δυνάμεις της ύφεσης επιστρέφουν με σφοδρότητα… Μια ματιά στα στοιχεία sentix της μεγαλύτερης οικονομίας δείχνει λοιπόν ξεκάθαρα ότι η αιτία του κλίματος στην Ευρωζώνη συνδέεται πιθανώς με την αδυναμία της γερμανικής οικονομίας”, αναφέρεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 3,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ανέφερε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μηνιαία πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) ήταν 2,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,3% στην ΕΕ.

Τέλος, η Γερμανία εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 130,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο, ενώ εισήγαγε αγαθά αξίας 112 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα το εξωτερικό εμπόριο να παρουσιάζει πλεόνασμα 18,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τα 14,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα και τα 3,6 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενισχυμένο από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά το Covid-19, και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 και πλέον ετών.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% και 10,3% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές