Την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα σωρευτικά κέρδη να προσεγγίζουν το 5% και το κλίμα να παραμένει αρκούντως θετικό ώστε οι διορθωτικές κινήσεις, αν και καθημερινές να μην επηρεάζουν την πορεία. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,65% στις 1.274,54 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 104 εκατ. ευρώ.

Αν και το προηγούμενο διήμερο και τις πρώτες ώρες σήμερα, οι αγοραστές έδειχναν σημάδια κόπωσης, τελικά ξαναβρήκαν την φόρμα τους και έδωσαν στον γενικό δείκτη την ώθηση που χρειαζόταν προκειμένου να κινηθεί πάνω και από τις 1.270 μονάδες. Βέβαια, οι κινήσεις τους ήταν περιορισμένες, με την γενικότερη εικόνα να διαμορφώνεται περισσότερο από την σταδιακή ολοκλήρωση των εντολών των πωλητών, εντούτοις αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διάρκεια του ανοδικού σερί.

Αναπροσαρμογή θέσεων

Η αγορά πάντως έχει ρίξει συναλλακτικούς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες δίνοντας τη δυνατότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους, ενθυλακώνοντας μέρος των κερδών του. Η δυσκολία άλλωστε να κινηθεί σε έντονα υψηλότερα επίπεδα, δείχνει να συνδέεται με την επιφυλακτικότητα που υπάρχει σε αρκετά χαρτοφυλάκια στην επιλογή τιμών που ήδη βρίσκονται σε πολύμηνα, ή και πολυετή υψηλά.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ανοδική τάση της αγοράς έχει αλλάξει, αλλά σαφώς τα κριτήρια των επανατοποθετήσεων γίνονται πιο επιλεκτικά. Η διάχυση του ενδιαφέροντος άλλωστε το μαρτυρά, ότι οι «κυνηγοί» ευκαιριών έχουν ανοίξει στα δίχτυα τους σε μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό, βάζοντας στο παιχνίδι της ανόδου τίτλους που είχαν μείνει πίσω στο ράλι, αλλά διαθέτουν όλα τα εχέγγυα να το υποστηρίξουν. Εξάλλου, οι εισηγμένες (πλην εξαιρέσεων, φυσικά) παραδίδουν ολοένα και καλύτερα εταιρικά αποτελέσματα, δίνοντας έτσι και το πάτημα στα θεσμικά κεφάλαια να αγοράσουν ελληνικές μετοχές και θεμελιωδώς.

Σε επίπεδο τίτλων, Βιοχάλκο, Jumbo, Quest και ΕΛΧΑ οδήγησαν την άνοδο, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Σαράντη, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Coca Cola. Ανοδικά έκλεισαν και οι ΟΛΠ, Autohellas, Aegean, Πειραιώς, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank, ενώ πτωτικά οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΟΤΕ, Λάμδα και ΔΕΗ. Ο Μυτιληναίος υποχώρησε κατά 1,92%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών