Οι Βρυξέλλες ολοκληρώνουν το σχετικό νομικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση νέων τεχνολογιών γονιδιακής επεξεργασίας για καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εξαιρετικά περιοριστικός κανονισμός για τους ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς) της ΕΕ, ο οποίος προηγείται των νεότερων τεχνολογιών, θέτει εξαιρετικά υψηλά εμπόδια για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να τις απαγορεύσουν ακόμη και αφού αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς.

Ο νέος νόμος στοχεύει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά για τα φυτά που καλλιεργούνται με «νέες γονιδιωματικές τεχνικές» (NGTs), όπως το CRISPR-Cas9, που στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια χωρίς απαραίτητα να εισάγουν γενετικό υλικό έξω από τη γονιδιακή δεξαμενή των αναπαραγόμενων οργανισμών.

Οι κανόνες προωθούνται από πολυεθνικές όπως η Bayer, η Syngenta και η Corteva, που μαζί ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος στον τομέα της αναπαραγωγής φυτών, καθώς και από μια σειρά από μικρότερες εταιρείες, επιστήμονες και ομάδες αγροτών όπως η Copa-Cogeca.

Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στη χρήση νέων καλλιεργειών με ειδικά χαρακτηριστικά που μπορούν να τις κάνουν πιο θρεπτικές, αποτελεσματικές και καλύτερα προσαρμοσμένες σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Αντιδράσεις

Απέναντί τους βρίσκονται οι πράσινοι νομοθέτες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι βιολογικοί και μικροκαλλιεργητές και περισσότεροι από 400.000 πολίτες της ΕΕ που έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας κατά της απορρύθμισης αυτού που αποκαλούν «νέους ΓΤΟ».

Αυτές οι ομάδες λένε ότι οι κανόνες θα βοηθήσουν τις ελάχιστες πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να διεκδικήσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για καλλιέργειες που θα μπορούσαν να είχαν αποκτηθεί μέσω συμβατικών μεθόδων αναπαραγωγής, ενώ απειλεί τη μη γενετικά τροποποιημένη και βιολογική παραγωγή. Υποστηρίζουν επίσης ότι επειδή τα NGT υπάρχουν μόνο για λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που διέρρευσε, οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν την καλλιέργεια καλλιεργειών NGT.

Ο νόμος απλοποιεί ακόμη περισσότερο τους κανόνες για μια υποομάδα καλλιεργειών NGT που θεωρούνται ισοδύναμες με καλλιέργειες με παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής. Η υποχρέωση επισήμανσης των τροφίμων ως «ΓΤΟ» δεν θα ισχύει πλέον για αυτά τα «συμβατικά» φυτά και δεν θα υπόκεινται σε αξιολόγηση κινδύνου από τις ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ένα προηγούμενο προσχέδιο νόμου περιλάμβανε μια χάραξη για καλλιέργειες κατασκευασμένες ώστε να ανέχονται τα ζιζανιοκτόνα – τα οποία θα εξακολουθούσαν να υπόκεινται στους αυστηρότερους κανόνες ΓΤΟ. Ωστόσο, ένα νεότερο προσχέδιο δεν κάνει πλέον τέτοια διάκριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποκαλύψει τον προτεινόμενο νόμο για τις γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες την Τετάρτη, ως μέρος του τελευταίου πακέτου μέτρων στο πλαίσιο της ατζέντας της για την Πράσινη Συμφωνία για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Αυτό θα περιλαμβάνει έναν νέο νόμο για την υγεία του εδάφους, αναθεωρήσεις των πτυχών των απορριμμάτων τροφίμων και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα απόβλητα και νομοθεσία για τους σπόρους και το άλλο φυτικό και δασικό αναπαραγωγικό υλικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO