Σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων προχωρά η Άγκυρα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τεράστιο κόστος των φονικών σεισμών, που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο και να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό που άφησαν τα προεκλογικά «δωράκια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσίασε στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα.

Οι σεισμοί στη νότια Τουρκία σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και άφησαν εκατομμύρια άστεγους. Επιχειρηματικοί όμιλοι, οικονομολόγοι και η κυβέρνηση έχουν πει ότι η ανοικοδόμηση θα μπορούσε να κοστίσει στην Τουρκία περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει περισσότερα από 600.000 σπίτια για τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από τους σεισμούς.

Αυξήσεις στους φόρους

Μεταξύ ορισμένων προτεινόμενων αυξήσεων στους φόρους, το σχέδιο νόμου αυξάνει τον εταιρικό φόρο στο 25% από 20%, ενώ ο φόρος για τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αυξηθεί στο 30% από 25%.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί το εξωτερικό εμπόριο, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση έκπτωσης εταιρικού φόρου κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τα εισοδήματα από τις εξαγωγές των εταιρειών.

Το νομοσχέδιο επίσης θα μεταφέρει στην κεντρική τράπεζα το τμήμα του συστήματος λογαριασμών καταθέσεων που προστατεύονται από λίρες που διοικείται από το δημόσιο. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα αποζημιώνουν τους καταθέτες της λίρας για ζημίες λόγω υποτίμησης.

Η κυβέρνηση πλήρωσε 92,54 δισεκατομμύρια λίρες (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό σε καταθέτες με εξοικονόμηση λιρών στο πλαίσιο του καθεστώτος πέρυσι.

Προεκλογικά δώρα

Ο Ερντογάν αύξησε τις δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ανεβάζοντας τους μισθούς και προσφέροντας πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η εκλογιή αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου, το κόστος των οποίων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης στην κυβέρνηση να τριπλασιάσει το καθαρό όριο δανεισμού της για φέτος, μια αναφορά στη διαφορά μεταξύ του δανεισμού της κυβέρνησης και της εξυπηρέτησης του χρέους τόσο σε τοπικό όσο και σε σκληρό νόμισμα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει το όριο κατά 5% δύο φορές το χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή