Προκλήσεις αντιμετωπίζει η υιοθέτηση των αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, λόγω της περιορισμένης προσφοράς και του υψηλού κόστους.

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στην κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, γνωστή για την αποτελεσματικότητά της στην παραγωγή θερμότητας από ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η μετάβαση στις αντλίες θερμότητας δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Η αλλαγή των συστημάτων θέρμανσης είναι δαπανηρή και πολύπλοκη για τους ιδιοκτήτες σπιτιού, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση της ζήτησης, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα energyportal.

Γερμανία: Αυστηρές ρυθμίσεις για καυστήρες και αντλίες θερμότητες – Αντιδρούν οι βιομηχανίες

Τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι 3 εκατομμύρια μονάδες αντικατέστησαν περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022 – το ισοδύναμο της αποφυγής 8 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2.

Αυτό σημαίνει ότι οι αντλίες θερμότητας βοηθούν πλέον την Ευρώπη να αποφύγει 54 μεγατόνους CO2 ή περίπου τις ισοδύναμες ετήσιες εκπομπές της Ελλάδας.
Τα στοιχεία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας (EHPA), όπως αναφέρει το Euronews.

Αύξηση πωλήσεων

Η Γερμανία παλεύει με τα σχέδια για τον διπλασιασμό των πωλήσεων αντλιών θερμότητας, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις για μια πρόταση απαγόρευσης των λεβήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αντίθετα, οι χώρες με σαφέστερα οικονομικά κίνητρα σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία. Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη πέρυσι πυροδότησε την αύξηση των πωλήσεων αντλιών θερμότητας κατά 39%.

«Το 2022 ήταν μια εκπληκτική χρονιά», λέει ο Thomas Nowak, γενικός γραμματέας της EHPA.

Η Νορβηγία, με τα υδροηλεκτρικά της αποθέματα, έχει επιτύχει τη στροφή προς την άμεση ηλεκτρική θέρμανση.

Η Πολωνία είδε επίσης διπλασιασμό των εγκαταστάσεων αντλιών θερμότητας λόγω των επιδοτήσεων.

Eπιπλέον, και η Ιταλία, μέσω φορολογικών πιστώσεων για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης, είδε αύξηση στις πωλήσεις αντλιών θερμότητας.

Όσον αφορά την παραγωγή, η κινεζική Midea και οι γερμανικές Vaillant και Bosch έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε εργοστάσια αντλιών θερμότητας. Η αμερικανική Carrier Global εξαγόρασε τον γερμανικό όμιλο εξοπλισμού θέρμανσης Viessmann προσδοκώντας σε ανάπτυξη της αγοράς.

Ουραγός η Βρετανία

Η Βρετανία είναι ουραγός στην υιοθέτηση αντλιών θερμότητας. Με υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχουν λιγότερα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες σπιτιών να στραφούν σε αυτό το μέσο θέρμανσης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες εξοικονόμησης. Το αρχικό κόστος για την αγορά και εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας με πηγή αέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνεται από 7.000 έως 15.000 λίρες. Καταβάλλονται προσπάθειες για να μειωθεί το κόστος ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά υιοθέτησης.

Παρά τις προκλήσεις, η υιοθέτηση των αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη αυξάνεται σταδιακά ως απάντηση στην ανάγκη εξάλειψης της καύσης ορυκτών καυσίμων. Οι κυβερνήσεις και οι φορείς της βιομηχανίας εργάζονται για την αντιμετώπιση των εμποδίων και την παροχή κινήτρων για τη μετάβαση των νοικοκυριών σε πιο βιώσιμα συστήματα θέρμανσης.

Τα συν

Τα οικονομικά κίνητρα που είναι διαθέσιμα σήμερα καθιστούν την αγορά των φθηνότερων μοντέλων αντλιών θερμότητας συγκρίσιμη με εκείνη ενός νέου λέβητα αερίου για τους καταναλωτές στις περισσότερες μεγάλες αγορές. Ορισμένες χώρες προσφέρουν υψηλότερες επιδοτήσεις για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που ενισχύει την αγορά αντλιών θερμότητας.

Τα πλην

Tα τιμολόγια και η φορολογία ηλεκτρικής ενέργειας, εξακολουθούν να θέτουν τις αντλίες θερμότητας σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους λέβητες ορυκτών καυσίμων σε ορισμένες χώρες. Αντίθετα, οι δασμοί και οι φόροι θα πρέπει να κλίνουν υπέρ «καθαρότερων» επιλογών των καταναλωτών.

Προτεραιότητα οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι

Οι εγκαταστάσεις αντλιών θερμότητας παραμένουν συγκεντρωμένες σε νέα κτίρια και υπάρχουσες μονοκατοικίες. Οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι θα πρέπει να αποτελέσουν τομέα προτεραιότητας για να συνεχιστεί η σταθερή ανάπτυξη. Οι εκσυγχρονισμοί ενεργειακής απόδοσης πρέπει επίσης να επιταχυνθούν για να διασφαλιστεί ότι οι νέες αντλίες θερμότητας που εγκαθίστανται σε υπάρχοντα κτίρια είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές. Αυτό θα μειώσει το αρχικό και το λειτουργικό κόστος για τους καταναλωτές και θα μειώσει τις καταπονήσεις στα συστήματα ισχύος, ειδικά εάν συνδυαστεί με έξυπνα χειριστήρια για ευέλικτη λειτουργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green