Περίπου δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και την ανάφλεξη που πυροδότησε στη Γάζα, η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να κάνει έναν πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων του πολέμου στην οικονομία, και να καθορίσει την νομισματική της πολιτική.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζας του Ισραήλ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,75% για τρίτη συνεδρίαση, μετά το σερί των δέκα αυξήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου έτους, όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά. Η απόφασή της αυτή, αναμένεται να συνοδευτεί από τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και να παρέχει κάποιες ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Αγριο σορτάρισμα στο σέκελ – Πιέσεις στην Τράπεζα του Ισραήλ

Αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει το εύρος αλλά και τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Ισραήλ επιχειρεί να κάνει έναν πρώτο προϋπολογισμό του κόστους μιας κρίσης που ταλαιπώρησε τις αγορές ομολόγων και μετοχών και προκάλεσε πρωτοφανείς παρεμβάσεις από την κεντρική τράπεζα με τη δέσμευση να πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει το σέκελ.

Οι προτεραιότητες που προέκυψαν σημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα παρακάμψουν τις μειώσεις των επιτοκίων προς το παρόν για να αποφύγουν μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα, ακόμη και με το κόστος δανεισμού να είναι επί του παρόντος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Η πτώση του σέκελ

Ενώ η πτώση του σέκελ ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από μήνες, το σοκ της σύγκρουσης έχει επιταχύνει την υποτίμησή του στα πιο αδύναμα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.

Το σέκελ πέφτει καθημερινά από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς και προκάλεσε αντίποινα στη Γάζα. Είναι μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων στον κόσμο αυτόν τον μήνα με απώλειες σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εν τω μεταξύ ένα τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης εν καιρώ πολέμου, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να διευρύνεται ενδεχομένως φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Μεταξύ των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, μόνο ο Gil Bufman της Bank Leumi προβλέπει μείωση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τη Δευτέρα, αν και άλλοι, όπως οι αναλυτές της Deutsche Bank AG, δεν αποκλείουν μια μικρή μείωση. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Amir Yaron θα πραγματοποιήσει ενημέρωση μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων που έχει προγραμματιστεί για τις 4 μ.μ. τοπική ώρα.

Αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει την υποτίμηση του σέκελ ως τον κύριο πληθωριστικό κίνδυνο, ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην οικονομία που θα συγκρατήσει τις τιμές καταναλωτή μειώνοντας τη ζήτηση των καταναλωτών για αγαθά και υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή