Οι επενδυτές θα έκαναν καλά να εμπνευστούν από την…Taylor Swift και να παραμείνουν στο χρηματιστήριο το επόμενο έτος, αναφέρει η Goldman Sachs σε σημείωμά της.

«Τέτοια μέρα το επόμενο έτος, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου θα κοιτάξουν πίσω και θα συνειδητοποιήσουν ότι η καλύτερη επενδυτική στρατηγική για το 2024 ήταν να ακολουθήσουν τη συμβουλή της Taylor Swift στο τραγούδι από το άλμπουμ της του 1989: «All You Had To Do Was Stay» (Το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν αν μείνετε) δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των ΗΠΑ, David Kostin.

Η συμβουλή του πηγάζει από την προοπτική της Goldman Sachs ότι ο S&P 500 θα αποδώσει αξιοσέβαστη συνολική απόδοση 6% το 2024, με τον δείκτη πιθανότατα να τελειώνει το έτος στις 4.700.

Σε ρόλο επενδυτικού συμβούλου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Swift καταλαμβάνει φέτος τον κεντρικό χώρο των αναλυτών και οικονομολόγων της Wall Street. Η ίδια η Federal Reserve στη μπεζ βίβλο της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία της τραγουδίστριας,  Eras, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένας λόγος για τον οποίο τα ξενοδοχεία στη Φιλαδέλφεια είδαν αύξηση ρεκόρ στα έσοδα το καλοκαίρι.

Την Τετάρτη, η Goldman Sachs επεσήμανε επίσης τον επεκτατικό οικονομικό αντίκτυπο του φαινομένου Taylor Swift.

«Η έναρξη της περιοδείας Eras αντιπροσώπευε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πολιτιστικά γεγονότα του 2023. Οι παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το οικονομικό αποτέλεσμα της περιοδείας είναι σημαντικό», υποστήριξε ο Kostin.

Η επενδυτική σύσταση του Kostin να διατηρήσουν οι επενδυτές τις μετοχές τους για το επόμενο έτος βασίζεται στις προσδοκίες ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024, τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν σταθερά, οι αποτιμήσεις των μετοχών επιπλέουν σε περιοχή «εύλογης αξίας» και η Fed κλείνει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Το σκεπτικό

Ο αναλυτής και η ομάδα του αναμένουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα συνεχίσει να ανεβαίνει το 2024, θέτοντας στόχο στο τέλος του έτους τις 4.700 μονάδες. Αυτό θα ήταν ένα κέρδος περίπου 5% από το κλείσιμο της Τρίτης (6% εάν συμπεριληφθούν και τα μερίσματα). Συγκριτικά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 17,1% από έτος σε έτος το 2023, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των πιο πολύτιμων εταιρειών του δείκτη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Goldman, ο S&P 500 συνήθως αυξάνεται κατά 8% σε χρόνια όπου οι Αμερικανοί κατευθύνονται στις κάλπες για να ψηφίσουν για πρόεδρο.

Η επενδυτική τράπεζα βασίζει τις προοπτικές της για τις μετοχές σε ορισμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» αποφεύγοντας την ύφεση. Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,1% το 2024, που είναι υψηλότερη από τη συναινετική άποψη για τη Wall Street, και επίσης υψηλότερη από το 1,5% που εκτιμά η Federal Reserve από την τελευταία της παρτίδα προβλέψεων, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο.

Χρησιμοποιώντας μια κοινή μέτρηση για την αποτίμηση των μετοχών, η Goldman αναμένει ότι ο S&P 500 θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με αναλογία τιμής προς κέρδη περίπου 19 φορές τα αναμενόμενα κέρδη τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Διαφωνίες

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της προοπτικής της Goldman για το 2024 είναι οι προσδοκίες της τράπεζας για τα επιτόκια.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ των οικονομολόγων της Wall Street σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η Fed στη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος. Αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, οικονομολόγοι από την UBS και τη Morgan Stanley αναμένουν απότομες μειώσεις το επόμενο έτος. Η Goldman, από την άλλη πλευρά, αναμένει από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πιο αργά.

Η άποψή τους έρχεται επίσης σε αντίθεση με το τι περιμένουν οι επενδυτές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Το επιτόκιο των κεφαλαίων είναι απίθανο να ανέβει πάνω από το τρέχον επίπεδο 5,25%-5,50% σύμφωνα με την Goldman. Ωστόσο, αναμένουν ότι, εν μέσω ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης, η Fed θα παραμείνει σε αναμονή μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2024.

Ο στόχος των επιτοκίων πολιτικής της Fed κυμαίνεται επί του παρόντος μεταξύ 5,25% και 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 20 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές