Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, παρά την αρχική ευφορία που προκάλεσαν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς υπήρξαν «δεύτερες» σκέψεις για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve, μιας και η οικονομία δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή στη νομισματική σύσφιξη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 35.430 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,09% στις 4.550 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,16% στις 14.258 μονάδες.

Σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της General Motors σημείωσαν άνοδο άνω του 9,3%, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος επαναγοράς τίτλων ύψους 10 δισ. δολαρίων. Η αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε επίσης το μέρισμά της.

Πέραν των νέων εκτιμήσεων για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve, δεν έλειψαν σήμερα και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς οι δείκτες πλησιάζουν τα υψηλά του 2023 που πέτυχαν το καλοκαίρι. Ο Dow θα χρειαστεί να ανέβει μόλις περίπου 0,5% για να φτάσει σε νέο υψηλό του 2023. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite θα χρειαστεί να κερδίσουν περίπου 1% ο καθένας για να φτάσουν σε νέα υψηλά του 2023.

«Πιθανώς πρέπει να αφομοιώσουμε τα κέρδη και δεν θα εκπλαγώ αν αυτό συμβεί στις αρχές Δεκεμβρίου, κάτι που ιστορικά τείνουμε να βλέπουμε», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην CFRA Research. «Αλλά την ίδια στιγμή, ο Δεκέμβριος είναι, ιστορικά, ο καλύτερος μήνας του έτους από την άποψη του μέσου όρου, που σημαίνει συχνότητα προόδου. Επομένως, δεν θα εκπλαγώ αν συνεχίσουμε να έχουμε μια θετική κίνηση στις αγορές από τώρα έως το τέλος του έτους».

Η νομισματική πολιτική

Το θετικό κλίμα πάντως συντηρήθηκε μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Federal Reserve, Christopher Waller, ότι η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη για να ρίξει τους ρυθμούς της οικονομίας και να οδηγήσει τον πληθωρισμό πλησίον του στόχου του 2%, κάτι που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι στην προσεχή συνεδρίαση της Fed τα επιτόκια θα μείνουν και πάλι σταθερά. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 12-13 Δεκεμβρίου.

«Οι αγορές είναι ήδη πολύ μπροστά από το σημείο στο οποίο ο Waller έδειξε ότι είναι η Fed», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Vital Knowledge, Adam Crisafulli. «Τώρα έχουμε απλώς ένα ερώτημα: πρόκειται η Fed να αρχίσει επιθετικά τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονται για το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Πράγματι, η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds υποδηλώνει μια πιθανότητα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ήδη από την επόμενη άνοιξη, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, στο 5,2% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο του 2023, από 4,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αναθεώρηση στο 5%.

Μετά από ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με πολύ βραδύτερο ρυθμό τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι αποταμιεύσεις της πανδημίας μειώνονται και τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλό 22 ετών, αναφέρουν όμως οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street