Μεγάλη αύξηση κατά 10,5% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Οκτώβριο 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε καταγράψει μείωση κατά 2,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο δείκτης της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του πρώτου δεκαμήνου του 2022, παρουσίασε αύξηση κατά 1,9%, ενώ ο δείκτης Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με τον δείκτη Σεπτεμβρίου 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6,2%.

Βιομηχανική παραγωγή: Σημαντική πτώση κατά 6,9% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο – Ανοδικά η Ελλάδα

Ο δείκτης του κλάδου βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής προϊόντων καπνού σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου- υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Εξέλιξη του δείκτη

Στην αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 10,5% τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2022, συνέβαλαν

• κατά 17,7% ο Δείκτης Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

• κατά 9,7% ο Δείκτης Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

• Κατά 0,7% ο Δείκτης Παροχής Νερού.

Μείωση κατέγραψε κατά 0,5% ο Δείκτης Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία