Σε σημαντική αύξηση του παραγωγικού της δυναμικού και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στην Ξάνθη, αναμένεται να προχωρήσει εταιρεία Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή μπαταριών, μετά το δεκαετές δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Όπως αναφέρει η εταιρεία στη ανακοίνωσή της, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα στηρίξει ένα καινοτόμο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να αυξήσει το δυναμικό παραγωγής μπαταριών λιθίου, να επεκτείνει τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, καθώς και να επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει ζωτικής σημασίας βιομηχανικά στοιχεία που μέχρι σήμερα κατασκευάζονταν εκτός της εταιρείας.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 205 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη, μια «λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή» της ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, και αναδεικνύει την προσήλωση της ΕΤΕπ στη δίκαιη ανάπτυξη και στην περιφερειακή συνοχή.

Κέρδη 55,3 εκατ. ευρώ για τη Sunlight στο α΄εξάμηνο

Δεύτερο πακέτο

Η Sunlight στηρίζεται για δεύτερη φορά από την ΕΤΕπ – το πρώτο δάνειο, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, είχε συμφωνηθεί το 2018. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού πακέτου στήριξης της ΕΤΕπ για το σχέδιο REPowerEU και το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να συμβάλουν στην επέκταση του υπερσύγχρονου παραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα των στρατηγικών τεχνολογιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα.

Ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες

«Καθώς η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια επιταχύνεται, οι καινοτόμες μπαταρίες έχουν καίρια σημασία για τη βελτίωση του σύγχρονου τρόπου ζωής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει με χαρά αυτήν τη νέα επένδυση στην παραγωγή και την καινοτομία. Αυτό το νέο 10ετές δάνειο έχει σκοπό να καλύψει τις ειδικές χρηματοδοτικές ανάγκες καινοτόμων εταιρειών και αποδεικνύει την αυξημένη στήριξη της ΕΤΕπ για επενδύσεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο Κυριάκος Κακουρής, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για την Κύπρο.

«Η στήριξη της ΕΤΕπ επισφραγίζει τη στιβαρή επενδυτική μας στρατηγική και το όραμά μας να αναπτύξουμε καινοτόμα στοιχεία ιόντων λιθίου για τις αγορές αποθήκευσης βιομηχανικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η χρηματοδότηση της πιλοτικής γραμμής παραγωγής πρισματικών στοιχείων LFP (λιθίου-φωσφορικού σιδήρου), την οποία υλοποιεί επί του παρόντος η εταιρεία μας, αποτελεί πρόσθετη στήριξη, που δικαιώνει τις φιλοδοξίες μας για αύξηση της παραγωγής της πιλοτικής γραμμής σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο με ετήσια παραγωγή ισχύος 20 GWh» δήλωσε ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight.

Τόνωση της καινοτομίας στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Sunlight είναι την περίοδο αυτή ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στην παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών κινητήριας ισχύος, με περίπου 1 δισ. ευρώ ενοποιημένες ετήσιες πωλήσεις και σχεδόν 3.100 εργαζομένους. Η εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα της, από κατασκευαστής κυρίως μπαταριών μολύβδου-οξέος και προμηθευτής μπαταριών για τη δευτερογενή αγορά, μετεξελίσσεται σταδιακά σε πάροχο συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και σε άμεσο προμηθευτή μπαταριών για Κατασκευαστές Πρωτότυπου Εξοπλισμού («ΚΠΕ») των βιομηχανικών περονοφόρων οχημάτων.

Η στήριξη από την ΕΤΕπ θα προστατεύσει –μεταξύ άλλων– τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή, συμβάλλοντας επίσης στην επέκταση της παραγωγής στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη. Η επένδυση θα στηρίξει την ανάπτυξη πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της εταιρείας για την ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών.

Στήριξη από την ΕΤΕπ για διεθνείς επενδύσεις στην Ελλάδα

Η νέα δανειακή σύμβαση της Sunlight αντικατοπτρίζει τη συνεχή στήριξη της ΕΤΕπ για άμεσες ξένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα.
Πέρυσι, η ΕΤΕπ χορήγησε χρηματοδότηση ύψους 2,2 δισ. ευρώ για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθαρών μεταφορών και ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στη χώρα, καθώς και κεφάλαια σε τράπεζες για την παροχή χρηματοδότησης με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε ΜΜΕ.

Οι χρηματοδοτήσεις που χορήγησε ο Όμιλος ΕΤΕπ και υπεγράφησαν στην Ελλάδα το 2022 ήταν υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Χρηματοδοτεί βιώσιμες επενδύσεις συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο
Επιχειρήσεις |

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο

Ο ΟΤ συνομιλεί με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και δύο φορές αναγορευμένη Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής – από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών