Σε μια νέα συγκριτική ανάλυση όλων των τεχνολογιών θέρμανσης για το φετινό χειμώνα προχώρησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Τα εργαστήρια προχώρησαν από κοινού σε μια σειρά από υπολογισμούς βάσει των οποίων προέκυψε το κόστος θέρμανσης για ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, αναλόγως του φορέα ενέργειας και της αντίστοιχης τεχνολογίας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να έχουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, συλλέχθηκε και εν συνεχεία αξιοποιήθηκε ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών στοιχείων (εμπορικές χρεώσεις, λιανικές τιμές στερεών καυσίμων θέρμανσης, κρατικές επιδοτήσεις κ.α.) που είναι σήμερα διαθέσιμα και αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο 2023, δηλαδή στους τρεις πρώτους από τους συνολικά έξι μήνες που αποτελούν τη χειμερινή σεζόν 2023-2024.

Συγκριτική ανάλυση για όλες τις τεχνολογίες θέρμανσης

Στη μελέτη τονίζεται ότι παρόλο που οι προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι βραχυπρόθεσμες δεδομένης της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας που παρατηρείται στις δύο αυτές αγορές καθώς και της αλληλεξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους, το ενδεχόμενο τα κόστη θέρμανσης για τις διάφορες τεχνολογίες να ανέλθουν στα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων δύο σεζόν (2021-2022 & 2022-2023, αντίστοιχα) δεν συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες.

Συνεπώς, οι τελικές τιμές που έχουν εξαχθεί στην παρούσα μελέτη εκτιμάται ότι θα είναι, στο σύνολό τους, αρκετά αντιπροσωπευτικές ως προς το επίπεδο που θα κυμανθεί, τη φετινή χειμερινή περίοδο, το κόστος θέρμανσης στην Ελλάδα (και δη στις δυο μεγαλύτερες αστικές περιοχές: Αττική & Θεσσαλονίκη).

Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε αριθμούς

Με βάση τους υπολογισμούς, προκύπτει η εξής εικόνα για το διαφορετικό κόστος:

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ μακράν φθηνότερες είναι οι αντλίες θερμότητες ως η πιο αποδοτική τεχνολογία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τζάκια και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.

Τέλος, χαμηλότερο είναι το κόστος θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι σε όλες τις τεχνολογίες εκτός από το πετρέλαιο:

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, γεγονός που μάλλον δημιουργεί μια κάπως καλύτερη εικόνα για την περίπτωσή του από ότι αποτυπώνεται στην έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ