Οι επιπτώσεις στη διακίνηση πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στη Ερυθρά Θάλασσα δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις τιμές του πετρελαίου που παρουσιάζουν μεικτή εικόνα στις αγορές.

Η τιμή του Brent διαμορεφωνόταν νωρίτερα το πρωί της Τρίτης 1,14% υψηλότερα στα 78,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate υποχωρούσαν 0,17% στα 72,35 δολάρια το βαρέλι.

Επιθέσεις Χούτι: Στα ύψη οι ναύλοι εμπορευματοκιβωτίων

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα γεγονός που υποχρέωσε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και μεταφορείς πετρελαίου να αποφασίσουν την Παρασκευή την αναστολή των ταξιδιων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Περισσότερα από δώδεκα πλοία δέχθηκαν επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου και οι μεγαλύτερες εταιρίες όπως η Maersk, η Hapag Lloyd, η Mediterranean Shipping Company (MSC), η CMA CGM και η Evergreen ανακοίνωσαν ότι εκτρέπουν όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους. Το ίδιο έκανε και ο πετρελαϊκός κολοσσός BP καθώς τη Δευτέρα σταμάτησε τη διέλευση μέσω της διώρυγας του Σουέζ λόγω της «επιδείνωσης της ασφάλειας» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Οι ενεργειακές αγορές αρχίζουν να τιμολογούν τη διακοπή της παγκόσμιας ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου, από την οποία το 9% ρέει μέσω της διώρυγας του Σουέζ, έγραψε ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της NewEdge Wealth, Μπεν Εμονς, σε ημερήσιο σημείωμα, προσθέτοντας ότι το Brent είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητο» σε αυτές τις διαταραχές.

Σημείωσε πάντως ότι αυτό θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα εμπορεύματα, όπως ο καφές, η σόγια, το νικέλιο και το φοινικέλαιο καθώς  εκτιμάται ότι το 12% των εμπορικών ροών των μη πετρελαϊκών εμπορευμάτων περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.

«Περιορισμένος ο συνολικός αντίκτυπος»

«Η διαταραχή είναι απίθανο να έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, επειδή οι δυνατότητες ανακατεύθυνσης των πλοίων υποδηλώνουν ότι η παραγωγή δεν θα πρέπει να επηρεαστεί άμεσα», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπίε, δήλωσε ότι από τις 19 Νοεμβρίου, 55 πλοία είχαν αλλάξει πορεία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας – το μεγαλύτερο ταξίδι γύρω από τη νότια Αφρική- ενώ 2.128 πλοία είχαν περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Οι Ηνωμένες Πολιτειες έχουν δεσμευτεί για μια διεθνή προσπάθεια καταπολέμησης της κατάστασης, με την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία από τις επιθέσεις.

Η νέα πρωτοβουλία ασφαλείας, που ονομάστηκε επιχείρηση «Prosperity Guardian», αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων των Χούτι, καθώς οι ΗΠΑ παρακολουθούν πιθανές αναζωπυρώσεις περιφερειακών συγκρούσεων εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι το Μπαχρέιν, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities