Το 14ο έτος ύπαρξης του κρυπτονομίσματος αμαυρώθηκε από σκάνδαλα, χρεοκοπία, απάτη και ρυθμιστικές διαμάχες. Μπορεί ακόμα να ήταν η καλύτερη χρονιά του κλάδου, σύμφωνα με το CNN.

Το πρωταγωνιστικό καστ του “Crypto 2023” περιλαμβάνει φιγούρες που είναι πλέον σχεδόν συνώνυμες με την απάτη: Sam Bankman-Fried, Changpeng Zhao, Alex Mashinsky και, λιγότερο εμφανώς, Heather “Razzlekhan” Morgan και Ilya Lichtenstein (γνωστός και ως “Bitcoin Bonnie and Clyde”).

Bitcoin: Πρωταθλητής των αποδόσεων- Tι αναμένουν οι επενδυτές

Παρά το…. κακό φεγγάρι, η νέα βιομηχανία σημείωσε μερικές αξιοσημείωτες νίκες.

Το Bitcoin, το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο του κρυπτονομίσματος, αυξήθηκε κατά 160% για το έτος. Δύο δικαστικές υποθέσεις υψηλού προφίλ κρίθηκαν υπέρ του κλάδου. Και μια πολυαναμενόμενη έγκριση για ένα βασικό επενδυτικό προϊόν αναμένεται τον Ιανουάριο, ενδεχομένως πλημμυρίζοντας τη σκηνή με νέους επενδυτές.

Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, φτάνει στο δικαστήριο καθώς οι δικηγόροι πιέζουν να πείσουν τον δικαστή που επιβλέπει την υπόθεση απάτης του να μην τον φυλακίσει πριν από τη δίκη, σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 11 Αυγούστου 2023.

Όπως και ο υπόλοιπος χρηματοπιστωτικός κόσμος, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έλαβαν ώθηση από τη βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, την αναπτυσσόμενη οικονομία και το πολυαναμενόμενο τέλος στον ορίζοντα για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

«Ήταν η χρονιά της ανθεκτικότητας των κρυπτονομισμάτων», λέει στο CNN η Kyla Curley, ειδικός κρυπτογράφησης και συνεργάτης στην παγκόσμια συμβουλευτική StoneTurn.

Ένα μεγάλο συστατικό αυτής της ανθεκτικότητας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές των ΗΠΑ, ιδιαίτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επέδειξαν την αποφασιστικότητά τους στην κρυπτογράφηση, ακόμη και ελλείψει σαφών κανονισμών.

«Η απάτη είναι απάτη», λέει ο Curley, «ανεξάρτητα από την τεχνολογία ή τη βιομηχανία… Δεν μπορείς να σταματήσεις την ανθρώπινη φύση. Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι θα βρουν έναν τρόπο να εκμεταλλευτούν τους κανόνες».

Η δίκη του SBF

Ο επιχειρηματίας που κάποτε χαιρετίστηκε ως οραματιστής που κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για την ενορχήστρωση μιας μακροχρόνιας απάτης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών FTX.

Η δίκη του SBF, όπως είναι ευρέως γνωστός, ήταν το θέαμα της χρονιάς για τους μεγαλύτερους επικριτές των κρυπτονισμάτων και τους πιο ένθερμους θαυμαστές τους.

Για όσους έχουν την τάση να χαρακτηρίζουν τα κρυπτονομίσματα ως μια περίπλοκη απάτη, η δίκη έριξε την αυλαία της απάτης fly-by-night που στηρίζει το FTX, το οποίο προσέλκυσε εκατομμύρια mainstream επενδυτές με το βήμα του ως έναν φιλικό προς τους αρχάριους τρόπο για να μπουν στον αναδυόμενο χώρο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Από την άλλη πλευρά, οι πιστοί των κρυπτονομισμάτων που έκαναν τον SBF έναν δισεκατομμυριούχο ψευδο-σωτήρα χαιρέτισαν επίσης την καταδίκη του, παρουσιάζοντας την ετυμηγορία ως καθυστερημένη εκκαθάριση ενός κακού μήλου.

Ο Changpeng Zhao, γνωστός και ως CZ, ιδρυτής της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτογράφησης, Binance, ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ως μέρος ενός διακανονισμού 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για τους grifters και μια καλή χρονιά για τους κατασκευαστές», λέει ο Faryar Shirzad, επικεφαλής πολιτικής της Coinbase. «Μπαίνουμε στο 2024 με πολλούς από τους χειρότερους grifters εκτός αγοράς και αυτό είναι καλό».

Στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν την ομολογία ενοχής του CZ, το bitcoin αυξήθηκε κατά 23% για να φτάσει τα 44.000 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε πιο θετικά νέα στον ορίζοντα.

Με προσδοκίες το 2024

Το κύριο γεγονός για τα κρυπτονομίσματα το 2024 θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο τον επόμενο μήνα, όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τις αιτήσεις για το πρώτο spot bitcoin ETF, ή διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, στην αμερικανική αγορά, αναφέρει το CNN.

Με απλά λόγια, ένα spot bitcoin ETF επιτρέπει στους επενδυτές να παρακολουθούν την τιμή του bitcoin χωρίς να κατέχουν πραγματικά το ψηφιακό νόμισμα. Αυτό είναι ελκυστικό για τους mainstream επενδυτές για μερικούς λόγους. Πρώτον, δίνει στους καθημερινούς επενδυτές που είναι επιφυλακτικοί με την κρυπτογράφηση έναν σχετικά ασφαλή τρόπο να βουτήξουν το δάχτυλό τους στην διαβόητα ασταθή αγορά.

Τα ETF διαπραγματεύονται επίσης σε παραδοσιακά χρηματιστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω της δοκιμασμένης και αληθινής μεσιτείας τους αντί να δημιουργήσουν έναν νέο λογαριασμό στο κρυπτο-verse. Και, φυσικά, η προοπτική της ρυθμιστικής εποπτείας προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας και διαφάνειας.

Το αποτέλεσμα: Θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά νέα χρήματα που ρέουν στο bitcoin πολύ σύντομα.

Ενώ είναι συχνά ένα είδος εκδήλωσης «buy-the-hype-sell-the-news», η μείωση κατά το ήμισυ τείνει να ωθεί το bitcoin υψηλότερα. Ουσιαστικά, το bitcoin είναι ένα πεπερασμένο περιουσιακό στοιχείο και κάθε τέσσερα χρόνια ο αλγόριθμος μειώνει τον αριθμό των νέων νομισμάτων που μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία κατά το ήμισυ (εξ ου και το όνομα).

«Η “μείωση κατά το ήμισυ” είναι το απόλυτο geek γεγονός για τους Bitcoiners το 2024», δήλωσε ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής του δανειστή κρυπτογράφησης Nexo. «Έτσι, αν η ιστορία επαναληφθεί… Μπορεί να μην δούμε την κορύφωση του Bitcoin μέχρι κάποια στιγμή το 2025, με το 2024 να λειτουργεί ως είσοδος στο κύριο γεγονός.

Ο Trenchev δήλωσε ότι η «twin-turbo ώθηση» της έγκρισης του spot ETF και η μείωση κατά το ήμισυ, που αναμένεται την άνοιξη, θα πρέπει να ωθήσουν το bitcoin στα 100.000 δολάρια – ένα άλμα 45% πάνω από το υψηλό όλων των εποχών των 69.000, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

“Ο δρόμος προς τα 100.000 δολάρια θα είναι γεμάτος με απροσδόκητες λακκούβες και διψήφια πτώση ως Bitcoin”, δήλωσε ο Trenchev. «Για να δανειστώ μια φράση του Warren Buffett, “μεταφέρει χρήματα από τον ανυπόμονο στον ασθενή”».

Για μια ακόμη πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, ανατρέχουμε στον Anthony Scaramucci, τον ιδρυτή της SkyBridge Capital.

“Το Bitcoin τελειώνει το έτος στα 140.000 δολάρια”, δήλωσε στο ψηφιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Semafor.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto