Σε ενίσχυση του παγκόσμιου βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της με «ένεση» μετρητών ύψους 4 δισ. δολαρίων προχωρά η Saudi Aramco, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας διαφοροποίησης της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.

Aramco: Σχέδια για παραγωγή συνθετικών καυσίμων έως το 2025 

Το νέο ποσό που θα διατεθεί στην Aramco Ventures θα υπερδιπλασιάσει το κεφάλαιό της, εκτοξεύοντάς το στα 7 δισ. δολάρια από 3 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, τα μετρητά θα διατεθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια με δαπάνες σε τομείς όπως οι νέες μορφές ενέργειας, τα χημικά, τα μεταβατικά υλικά και οι ψηφιακές τεχνολογίες για την προστασία της σαουδαραβικής οικονομίας όταν τελικά αρχίσει να μειώνεται η ζήτηση πετρελαίου.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει πάνω από το 90% των μετοχών της Aramco, ενώ άλλο 8% κατέχει το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου, καθιστώντας την εταιρεία ένα ζωτικό γρανάζι στις προσπάθειες μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας.

Η εταιρεία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου που είναι υπεύθυνος για σχεδόν το 10% των προμηθειών, έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων ως το 2050.

Ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων, ο οποίος διαχειρίζεται τρία παγκόσμια και ένα εγχώριο ταμείο, έχει επενδύσει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η παραγωγή πράσινου χάλυβα, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία blockchain.

Έμφαση στην καινοτομία

«Η καινοτομία είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Ahmad al-Khowaiter, εκτελεστικός αντιπρόεδρος τεχνολογίας και καινοτομίας της Aramco.

Το πρόσθετο κεφάλαιο «θα δώσει κρίσιμη ώθηση σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στους μακροπρόθεσμους στόχους της Aramco», πρόσθεσε.

Η εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 2 δισ. δολαρίων – μόνο η Microsoft και η Apple είναι μεγαλύτερες – έχει επίσης δεσμευτεί να παρέχει τις ποσότητες πετρελαίου με τις «χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα» στον κλάδο.

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, η κεφαλαιακή ενίσχυση του βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της εταιρείας έρχεται καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο παλεύει με τις υποτονικές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν παρά τις βαθιές περικοπές της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν μειωμένα κατά 23% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αν και κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green