Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς αυξήθηκαν οι προσδοκίες για τη ζήτηση λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και των κινήτρων στην Κίνα, ενώ η πλευρά της προσφοράς περιορίστηκε λόγω της μείωσης των αποθεμάτων αργού λόγω των χειμερινών καταιγίδων.

Η τιμή του West Texas Intermediate συμβόλαιο για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 1,01 δολάρια ή 1,35% και διαπραγματεύεται στα 76,10 δολάρια το βαρέλι. Το Brent συμβόλαιο για τον Μάρτιο κέρδισε 98 σεντς ή 1,22%, για να διαπραγματευτεί στα 81,02 δολάρια το βαρέλι.

Wall Street: Βρίσκει μακρο-στηρίξεις για την άνοδο

Το WTI έχει αυξηθεί σχεδόν 7% φέτος, ενώ το Brent έχει αυξηθεί κατά 5,7%.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας την ύφεση και ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη της Wall Street για 2%. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη θα συνεπαγόταν σταθερή ζήτηση για το αργό.

Η προσφορά

Η πλευρά της προσφοράς, εν τω μεταξύ, έχει γίνει πιο σφιχτή με τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ να μειώνονται κατά 9,2 εκατομμύρια βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 19 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η μείωση των αποθεμάτων οφείλεται στην αμερικανική παραγωγή που δέχθηκε πλήγμα από χειμερινή καταιγίδα νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τον Τζον ‘Εβανς της PVM Oil Associates.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, υποσχέθηκε να μειώσει την ποσότητα ρευστότητας που απαιτείται να διατηρούν οι τράπεζές της, σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Οι χαλαρότερες απαιτήσεις αποθεματικών θα απελευθερώσουν 139,8 δισ. δολάρια σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Κίνας.

«Το αν αυτές οι ενέργειες καρποφορήσουν ή όχι θα δείξει ο χρόνος, αλλά η τόνωση σε οποιαδήποτε μορφή από την Κίνα συνήθως χαιρετίζεται θερμά στις αγορές πετρελαίου» εκτιμά ο Έβανς.

Η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων και η τόνωση της Κίνας συμβάλλουν στην άμβλυνση των φόβων των εμπόρων ότι η προσφορά πετρελαίου ξεπερνά τη ζήτηση, καθώς η Βόρεια Αμερική αντλεί αργό σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνει.

Τέλος, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στη Μέση Ανατολή, καθώς μαχητές Χούθι επιτέθηκαν την Τετάρτη σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό αμερικανική σημαία που διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αυτή την εβδομάδα αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούθι στην Υεμένη και των μαχητών που πρόσκεινται στο Ιράν στο Ιράκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities